A dödölle a magyar konyha egyik legegyszerűbb, mégis legfinomabb étele. Főtt burgonyából és lisztből készül, és bár a hozzávalók nem bonyolultak, a tökéletes dödölle elkészítése némi trükköt igényel. A legtöbb recept búzalisztet javasol a dödölle tésztájához, de mi most egy titkos összetevőt fogunk bevetni.
A dödölle története
A dödölle ősi magyar étel, már a 16. századból is vannak feljegyzések róla. A szegény emberek eledele volt, akiknek nem volt pénzük drága alapanyagokra. A dödölle ma is népszerű étel Magyarországon, és gyakran szerepel a családi ebédek menüjén.
A dödölle az Őrség gasztronómiájának gyöngyszeme
Az Őrség Magyarország délnyugati részén, a Vendvidéken található tájegység, mely egyedülálló kultúrával és gasztronómiával büszkélkedhet. A helyi konyha alapvető eleme a dödölle, mely egyszerűségében is rendkívül finom és laktató étel.
Az Őrségben a dödöllét réteslisztből készítik. A tésztához burgonyát, sót és vizet adnak, majd kézzel gyúrják össze. A dödölléket forró, zsíros serpenyőben sütik aranybarnára, és hagyományosan tejföllel és pirított hagymával tálalják.
Miért jobb a rétesliszt a dödölléhez?
A titkunk nem más, mint a rétesliszt. A rétesliszt finomabb szemcséjű, mint a búzaliszt, így a dödölle is lágyabb, krémesebb lesz tőle. Ezen kívül a réteslisztnek rugalmasabb a szerkezete, így a dödölle nem fog szétesni főzés közben.
Hozzávalók:
• 1 kg burgonya
• kb. 8 ek. rétesliszt
• 1 ek. só
• a sütéshez mangalicazsír
Elkészítés:
1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük.
2. Míg a burgonya fő, a zsiradékot felolvasztjuk egy serpenyőben.
3. A megfőtt burgonyát leszűrjük, és krumplinyomóval összetörjük.
4. Fokozatosan hozzáadjuk a réteslisztet és a sót, és addig gyúrjuk a tésztát, amíg el nem válik az edény falától.
5. A tésztát lisztezett felületre tesszük, és kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk.
6. Pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk a dödölléket.
7. A dödölléket a forró zsiradékban mindkét oldalán aranybarnára sütjük.
8. A sült dödölléket papírtörlőre szedjük, hogy lecsöpögjön a felesleges zsír.
A dödölle önmagában fogyasztva is isteni, szoktak rá rakni tejfölt, újhagymát, pirítot szalonna darabkákat vagy esetleg gombát. Ha köretként fogyasztjuk, akkor szinte bármilyen hús mellé fantasztikus, kísérletezzetek bátran! Személyes kedvencem kacsacomb mellé, lilakáposztával.
Tippek:
• A tökéletes dödölle tésztája nem ragadós, de nem is kemény. Ha túl lágy a tészta, adj hozzá még lisztet, ha túl kemény, akkor pedig egy kevés burgonyapürét.
• A dödölléket ne süsd túl, mert akkor kemény lesz.
• A dödöllét tálalhatod pirított hagymával és tejföllel, de ízlés szerint pörkölttel, paprikás krumplival, vagy akár magában is.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.