A gyümölcslevekben rengeteg a cukor
Habár fontos különbséget tenni a hozzáadott és természetes cukrok között, tisztában kell lenned vele, hogy a lé formába préselt vagy turmixolt gyümölcseidben pontosan mennyi természetes cukor is található. Egyetlen darab narancs például 12,2 gramm cukrot tartalmaz, de egy narancs levével nem fogsz feltölteni egy poharat, így elképzelhető, hogy már azzal kb. 50g cukrot viszel be a szervezetedbe, hogy megiszod 4 narancs levét (erről bővebben itt olvashatsz).
A rostok valójában segítenének, hogy ezek a cukrok lassabban szívódjanak fel, de mivel ezek nincsenek jelen, a cukrok hirtelen kerülnek bele a szervezetbe. Érdemes tehát napi 1-2 bögrényi gyümölcs levét elfogyasztani, nagyobb cukortartalmú gyümölcsök esetén pedig annál is kevesebbet.
Egészben is fogyassz gyümölcsöket és zöldségeket
Ha a gyümölcsök és zöldségek teljes tápértékét szeretnéd bevinni szervezetedbe, akkor egészben is érdemes rendszeresen (a leveknél sűrűbben) fogyasztani. A préselés vagy turmixolás során a gyümölcsrostok 90%-a elvész, és bizonyos antioxidánsok illetve fitotápanyagok is ilyen sorsra juthatnak a folyamat során.
Receptek
Zöld lé: 5 fodros kel levél, 6 szál zeller, 2 uborka, fél citrom, 2 alma, egy szelet friss gyömbér.
Szemerősítő lé: 8 répa, 2 narancs, néhány szelet gyömbér, néhány szelet kurkuma.
Málnás céklalé: 1 cékla, fél citrom, 3 körte, 1 bögre málna.
Házi V8: 6 répa, 1 cékla, 3 paradicsom, 2 bögre bébispenót, 1 piros bell paprika, 3 szár zeller, 1/4 édes hagyma, fél gerezd fokhagyma, 3 fodros kel levél, 1/4 fej káposzta, 1 habanero paprika, illetve só és Worcester-szósz ízlés szerint.
Szederlé: 1 bögre szeder, 1 kivi, 1 körte, 1/4 ananász, 10 borsmentalevél.
Epres mangólé: 2 alma, 2 levél vöröskáposzta, 3 répa, 1 uborka, 1 mangó, másfél bögre eper.
Fűszeres lé: 12 répa, 1 szelet gyömbér, 1/4 citrom, 1/4 lime, 1/4 teáskanál cayenne-i paprika, fél pohár kókuszvíz, 1 csokor koriander, só ízlés szerint.
Gyökérlé: 1 édesburgonya, 6 répa, 1 cékla, 2 szár zeller, 2 szelet gyömbér, 1 narancs, 1 cukkini.
Őszilé: 2 bögre tök, fél narancs, 1 bögre tőzegáfonya, 2 alma, 1 szelet gyömbér, 1 teáskanál fahéj, 1/4 teáskanál szerecsendió.
Kókuszlé: 1 közepes kókusz húsa, 2 narancs, 2 barack.