Gomba tartósításának módszerei: gomba tartósítása fagyasztással, gomba tartósítása olajban, gomba tartósítása sós vízben

Hogyan tartósítsd a gombát? Több módszert is mutatunk

VN
hirdetes

Itt van a gombaszezon, de te szeretnéd, ha nem csak pár hétig tartana? Szeretnéd tartósítani a gombát, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Több nagyon jó gombatartósítási módszert is mutatunk, azonban szeretnénk felhívni még az elején a figyelmedet arra, hogy csakis megbízható forrásból szerezz be, és használj fel gombát!

Gomba tartósításának módszerei

A gomba tartósítása előtt, a gomba beszerzésről…

A gomba egy nagyon közkedvelt konyhai alapanyag nemcsak a sztárséfek, hanem az egyszerű háziasszonyok körben is. Könnyű vele bánni, különleges az íze, és az állaga is nagyon jó. Azonban mielőtt a gomba felhasználásáról, tartósításáról beszélünk, muszáj a beszerzéséről is szót ejteni. Nagyon sok mérges gomba van, ezért semmiképpen sem járható út, hogy elmész egy erdei túrára, majd az ott talált gombát bevizsgáltatás nélkül elfogyasztod. Az sem elég, ha ránézel az interneten, hogy milyen fajta a gomba, ugyanis a gomba bevizsgálásához szakértőre van szükség! Vannak gombák, amik nemcsak elfogyasztás után, hanem bőrrel való érintkezés hatására is mérgező hatással van. Csakis megbízható forrásból szerezz be gombát!

Hogyan tartósítsd a gombát?

A gomba egy nagyon sokoldalú konyhai alapanyag, de sajnos gyorsan romlik.  De ne aggódj, hiszen most mutatunk módszereket, amikkel nagyon egyserűen tartósíthatod a gombát! 

Gomba tartósítása fagyasztással

hirdetes

Talán az egyik legegyszerűbb tartósítási módszer mindig a zöldségek, gyümölcsök, húsfélék, más ételek fagyasztóba helyezése. Hogyan fagyaszd a gombát? A gombát úgy is lehet fagyasztással tartósítani, hogy egyszerűen csak megpucolod, majd feldarabolod, és zacskózod vagy dobozolod. Viszont, ha azt szeretnéd, hogy intenzív maradjon az íze, és zamatos legyen, akkor előkészítve, azaz, blansírozva vagy pirítva is fagyaszthatod. A blansírozáshoz tedd a gombát lobogó, sós-citromleves vízbe körülbelül 3-4 percre, utána jeges vízben hűtsd le, majd zacskóban fagyaszd le, ha a pirítást választod, akkor is ügyelj rá, hogy kihűlve tedd csak el a gombát a fagyasztóba! A gomba íze nem romlik meg a fagyasztással, azonban nem lesz olyan friss, mint újkorában, az állaga sokkal vizesebb, puhább lesz. Van ennél jobb gombatartósítási módszer is!

Gomba tartósítása sós lében

Remek ötlet a gombát sós lében tartósítani sós lében, az eredmény nagyszerű lesz, maga az eljárás pedig igazán nem bonyolult. A sós lében való gombatartósításhoz kell a són kívül babérlevél, rozmaring és fokhagyma is. A gombát egyszerűen csak főzzük meg sós vízben, attól függően, hogy az adott gomba mennyi főzési időt igényel, majd készítsünk fűszeres levet a babérlevélből, a rozmaringból és a zúzott fokhagymából, szűrjük le, és forraljuk össze a sós lével. A gombát ezután előre sterilizált üvegbe kell tenni, majd ráönteni a forró fűszeres, sós levet, úgy hogy teljesen ellepje, és lezárni az üveget, majd száraz dunsztban hagyni kihűlni.

Gomba tartósítása olajban

Az olajjal való tartósítás is egyre kezd elterjedni. A gombát is lehet olaj segítségével tartósítani. Ehhez hevíts egy kis olajat serpenyőben, tegyél rá fokhagymát, majd tedd rá az előzetesen apró szeletekre vágott gombát, sózd, borsozd, majd mikor már puha tedd üvegekbe! Ezután zárd le az üvegeket, tedd egy nagy lábasba, öntsd fel vízzel, hogy teljesen el legyenek fedve, forrald fel, majd hagyd benne kihűlni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-10-21

Ne hagyd kezeletlenül a rozsdagomba fertőzést: tavasszal kiújulhat

A rozsdagomba gyakori kórokozó, amely narancssárga vagy fekete foltokat okozva károsíthatja a növényeket. Ne hagyd kezeletlenül, mert tavasszal kiújulhat.

2024-10-18

Ízletes fekete retek receptek: így készíts egészséges finomságokat

Fekete retek receptek segítségével könnyedén készíthetünk egészséges és finom ételeket ebből a tápláló zöldségből. Használjuk ki a fekete retek gyógyhatásait!

2024-10-03

Őszi magaságyás tipp: 2 népszerű spenót, amit még időben elültethetsz

Két népszerű spenót, amelyeket még pont időben elültethetsz az őszi magaságyásba, hogy friss zöldséget szüretelhess az őszi-téli és a tavaszi szezon során.

2024-09-29

Lyukas és kukacos a répa? Így kezeld a talajt és a kártevőket

Lyukas és kukacos a répa? Sok esetben a sárgarépalégy vagy drótférgek okozzák a gondot. Így szabadulj meg a kártevőktől egyszerűen és tartsd tisztán a kertet!

2024-11-22

Téli sarjadékhagyma termesztés: friss zöldség a leghidegebb hónapokban

A téli sarjadékhagyma termesztése egyszerű és praktikus módja annak, hogy a hideg hónapokban is friss, vitaminokban gazdag zöldség kerüljön az asztalodra.

2024-11-21

Karácsonyi kaktusz szaporítása: így bővítsd a gyűjteményedet

A karácsonyi kaktusz szaporítása remek lehetőség arra, hogy bővítsd növénygyűjteményedet, vagy különleges, saját nevelésű ajándékkal lepd meg szeretteidet.

2024-11-23

Citromfa betegségek és kártevők: ezekre figyelj beltéren

A citromfa betegségek és kártevők nemcsak a növény egészségét, hanem a gyümölcstermést is veszélyeztethetik. Fedezd fel, hogyan védd meg kedvenc citrusodat.

2024-11-23

A földlabdás fenyőfa és kreatív, környezetbarát karácsonyfa megoldások

A földlabdás fenyőfa gyönyörű és ünnepi dísze lehet otthonodnak. Ismerj meg környezetbarát, fenntartható karácsonyfa ötleteket is, mint az alternatív fenyő.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

acidofil festődés

a —>mikrotechnikában alkalmazott festési eljárás, a savas karakterű v. a vizes oldatban... Tovább

endogén ritmus (belső ritmus)

az életfolyamatoknak olyan szakaszos megnyilvánulásai, amelyek nem függenek a sejten, a szerven... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Zöldség