5. D-vitamin forrást biztosít a gomba
A D-vitamin segít a szervezetednek a kalcium felszívódásában az erős csontok fenntartásában és felépítésében. Sokan a kiegészítőkre vagy a napfényre támaszkodnak a D-vitamin beviteléhez, de ha ezt a tápanyagot a táplálkozáson keresztül szeretnéd bevinni, a gomba lehet a megoldás. Ők az egyetlen olyan terményfajta, amely D-vitaminforrás.
Az emberekhez hasonlóan bizonyos gombák UV-fénynek vagy napfénynek kitéve növelhetik a D-vitamin mennyiségét. A fehér gombák, a portabella és a cremini gombák biztosítják a legtöbb D-vitamint, miután UV-fénynek vagy napfénynek vannak kitéve.
Az ajánlott napi mennyiség beviteléhez szeleteljen fel három gombát (vagy egy portabellát), tegye ki őket legalább 15 percre a napfénynek, és élvezze. Ha valamivel több mint egy csésze maitake gombát fogyasztunk, ugyanezt a célt napozás nélkül is elérhetjük, amit télen nem tudunk egyáltalán megtenni, így a hideg hónapokban még inkább ajánlott a napi fogyasztása!
6. Serkentsd a a bélrendszered a gomba segítségével
A bélrendszeredben található mikrobiom olyan organizmusoknak és baktériumoknak ad otthont, amelyek nagy szerepet játszanak az egészségedben és a hangulatodban. A bélrendszered egészségének megőrzésének egyik módja, ha prebiotikumok, például gombák használatával serkented az egészséges baktériumok növekedését abban a térben.
A kutatások azt mutatják, hogy a gombák poliszacharidjai, a leggazdagabb szénhidrátjuk, serkentik az egészséges baktériumok növekedését. Míg sok élelmiszer lebomlik a gyomorsavval, a gombában található poliszacharidok változatlanul áthaladnak a gyomron, és eljuthatnak a vastagbélbe, hogy ott ösztönözzék a baktériumok növekedését.
7. A gomba szuperül támogatja az egészségedet
A gombák olyan makrotápanyagokat tartalmaznak, amelyek támogatják az egészséges immunrendszert. A Gombatanács szerint az immunrendszerednek jót tesznek a gombák, amelyek tápanyagai közé tartoznak:
Szelén, amely segít a szervezetednek antioxidáns enzimek előállításában, hogy megakadályozza a sejtkárosodást. Válasszon cremini vagy portabella gombát a legnagyobb előnyökért.
D-vitamin, amely segíti a sejtnövekedést, fokozza az immunműködést és csökkenti a gyulladást. A maitake gomba egyszerű módot kínál arra, hogy D-vitamint adjon az étrendjéhez.
B6-vitamin, amely segít a szervezetnek a vörösvértestek, a fehérjék és a DNS kialakításában. A shiitake gomba a legjobb választás a B6-vitamin szempontjából.