A gomba pikáns ízt kölcsönöz az ételeknek anélkül, hogy sok zsírt, kalóriát vagy nátriumot adna hozzá. De az egészségügyi előnyök nem állnak meg itt.
A kutatók folyamatosan fedezik fel, hogy a gombák hogyan védik ki a krónikus betegségeket és hogyan javítják a mindennapi egészséget. Olvasson tovább, és fedezze fel, hogy a gomba hétféleképpen is jótékony hatással lehet az egészségére:
1. A gomba csökkenti a rák kockázatát
Egy 1966 és 2020 között végzett 17 rákkutatás áttekintése azt mutatja, hogy napi mindössze 18 gramm gomba (ami körülbelül 1/8 csészényi vagy két közepes gombának felel meg) elfogyasztása akár 45%-kal is csökkentheti a rák kockázatát. A gomba erőteljes forrása az ergotioninnak, egy aminosavnak és antioxidánsnak, amely megakadályozza vagy lelassítja a sejtkárosodást.
Egyes gombafajták (például a shiitake, az osztriga, a maitake és a királykagyló) nagyobb mennyiségű ergotionint tartalmaznak. A kutatók azonban megállapították, hogy bármelyik gombafajta beépítése a napi étrendbe csökkenti a rák kockázatát.
2. Alacsonyabb nátriumbevitel a gomba segítségével
A nátrium és a magas vérnyomás gyakran kéz a kézben járnak. A nátrium hatására a szervezet felesleges folyadékot tart vissza, ami növelheti a vérnyomást. Ha csökkenteni szeretné a nátriumbevitelt, fontolja meg, hogy gombát adjon az étkezéseihez.
A gomba természetesen alacsony nátriumtartalmú - egy egész csésze fehér gombában mindössze öt milligramm nátrium van. Ízletes ízt biztosítanak, ami csökkenti a hozzáadott só szükségességét, így alacsonyan tartva a vérnyomást. Az amerikai Culinary Institute of American és a UC Davis tanulmánya szerint, ha a hús felét gombára cseréljük egy hagyományos darált marhahúsos receptben, az íz megtartható, miközben a nátriumbevitel 25%-kal csökken.
3. Az alacsonyabb koleszterinszint elősegítése
A gomba kiválóan helyettesítheti a vörös húst, miközben minimalizálja a kalóriát, a zsírt és a koleszterint. Kutatások szerint különösen a shiitake gomba segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet. Olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek gátolják a koleszterintermelést, megakadályozzák a koleszterin felszívódását, és csökkentik a vérben lévő koleszterin teljes mennyiségét.
4. A gomba védi az agy egészségét
A kutatók továbbra is vizsgálják a gombafogyasztás hatását az enyhe kognitív károsodásra (MCI). Az MCI memória- és nyelvi nehézségeket okoz, és gyakran az Alzheimer-kór előfutára.
Egy szingapúri tanulmányban azok a résztvevők, akik hetente több mint két csésze gombát ettek, 50%-kal kisebb kockázatot mutattak az MCI kialakulására. Még azok is láttak némi előnyt, akik csak egy csészényit ettek. A résztvevők által fogyasztott gombák között volt arany-, osztriga-, shiitake- és fehér gombafajta.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.