A zöldségeskertészetben azzal foglalkozunk, hogy meg termesszük, amit megeszünk, miért ne bővíthetnénk a veteményeskertünk, saját termesztésű fűszerekkel? Termesztés, beszedés minden egy helyen.
Bazsalikom
A legtöbb kertész szívesen termeszt és használja a bazsalikomot, ha friss, de a szárított bazsalikom kéznél kell tartania egész évben tésztaszószokhoz és egyéb ételekhez. Bár szárításkor az íze csökken, még mindig jobb, mint bármely, az élelmiszerbolt polcáról vásárolt tégely.
Hogyan nevelj bazsalikomot?
A bazsalikom meleg évszakos növény, amelyet a fagyveszély elmúltával érdemes ültetni. Nem viseli jól a hűvös időt (még az éjszakai alacsony hőmérséklet is károsíthatja a finom bazsalikomleveleket), ezért gondolj meleg helyre, ha ültetésében gondolkodsz. Vásárolhatsz kisebb alántákat is de közvetlenül a kertjedben is el vetheted a magokat. A bazsalikom annyira könnyen termeszthető magról, hogy a magokat beltérben is ki lehet keltetni, és átültetheti őket egy korábbi betakarítás érdekében. Ha a bazsalikomra, mint fűszerre gondolsz a szekrényedben, a termesztett fajta számít. Valószínűleg a zöld olasz bazsalikom lesz számodra a legmegfelelőbb termeszteni való az legalapvetőbb ételeidhez.
A bazsalikom betakarítása és szárítása
Hogyan szüretelj, hogy egész szezonban használhasd? Egyszerűen csípd meg a bazsalikom leveleit, mielőtt elkezdenek virágozni. Szüreteld be, mielőtt azok nagyobbra nőnének. Innentől kezdve meg kell szárítani a leveleket. Amikor a levelek megszáradtak és törékenyek, összetörjük vagy ledaráljuk (akár mozsártörővel) és légmentesen záródó edénybe csomagoljuk. A bazsalikom könnyen virágzik, ezért korán és gyakran szüretelj. Érdemes nyár végén ültessen be egy második betakarítást, így hosszabb ideig friss bazsalikomhoz juthatsz.
Oregano
A szárított oregánó számos kamrában alapvető alapanyag, különösen spagettiszószhoz és más fűszerkeverékekhez. Szerencsére a termesztés és a betakarítás is könnyű.
Hogyan termessz oregánót?
Az oregánó egy évelő növény az 5-ös és magasabb zónában. Ez azt jelenti, hogy minden szezonban önmagában tér vissza. A legjobb és legegyszerűbb egy kihajtott oregánó palántát vásárolni, és egy 10-12 hüvelykes cserépbe tenni, hogy teret adjon a növekedéshez. Az oregánót nehéz (bár nem lehetetlen) magról kezdeni. Ne feledd, hogy az oregánó a menta családból származik és növekedni fog; előfordulhat, hogy a következő szezonokban szét kell osztani vagy át kell helyezni egy nagyobb tartályba.
Az oregánó betakarítása és szárítása
Az oregánót szinte bármikor fogyaszthatod frissen, de a szárított oregánót akkor szüreteld le, amikor a levelek a legjobb minőségűek. Tavasszal, mielőtt virágozna, és ősszel, amikor a virágzás befejezése után új növekedés nőtt. Vágd le a szárakat, és szárítsd 95 °C-on, amíg a levelek ropogósak nem lesznek. Ezután válaszd le a leveleket a szárról, és mozsártörővel őröld meg.
Kapor
A kapor nem csak savanyúsághoz való! A szárított gyógynövény burgonyasalátákban, omlettekben és ranch öntetkeverékekben remekül használható.
Hogyan neveljünk kaprot?
A kapor szereti az enyhébb időjárást, így a meleg tavasszal és ősszel jól terem. A kapor könnyen elvehető, ha a talaj hőmérséklete elérte a legalább 60 fokot. Az egyik ültetést kora tavasszal (pár héttel az utolsó fagy elmúlta előtt ültetem), a másikat pedig a nyár végén az őszi betakarítás céljából.
Hogyan szüreteljünk és szárítsunk kaprot
A kaprot leveleit és magjait egyaránt használják. A levelek betakarításához még azelőtt szüreteljünk, hogy az igazán magas, esernyő alakú magszárat elkezdenék kifejlődni. Amint kifejlesztik ezt a szárat, eldobják a magokat, és önmagukat vetik. Így több mint valószínű, hogy ősszel lesz egy második aratása.
A kapor gyógynövény
A kaporleveleket hűvös és sötét helyen felakasztva könnyen kiszárítható. A daráláshoz általában egyszerűen összetörheted az ujjaiddal, vagy mozsártörővel. Ha kapormagot szeretnél betakarítani, egyszerűen takarítsa be ezeket az „ernyőfejeket”, mielőtt a magok lehullanak, de miután szépek és szilárdak.