A fűszernövények rendkívül hasznosak lehetnek mindennapjainkban – nem csak konyhánkban, de a legtöbbjük gyógynövényként is funkcionál, akár teaként, akár illatosítóként, akár egyegyszerű főzetként is felhasználhatjuk őket egy-egy kisebb betegség esetén. Mostani cikkünkben egyszerű, de annál hasznosabb ötleteket osztunk meg, hogyan érdemes szeretett fűszernövényeidet szaporítani, hogy biztosan ne fogyj ki belőlük felhasználásuk során.
Nem tudsz Te sem betelni fűszernövényeiddel? Akkor most segítünk – a melegebb hónapok ugyanis rendkívül kedvezőek fűszernövényeink szaporításához. Nézzük, mik ezeknek a legegyszerűbb módjai!
Hogyan szaporítsd fűszernövényeidet?
Fűszernövényeid szaporításához csupán 4 rendkívül egyszerű lépést kell betartanod – a siker pedig garantált lesz!
Abban az esetben, ha szeretnéd szaporítani fűszernövényeidet, akkor először nem kell mást tenned, nyess le egy megközelítőleg 10 centiméteres friss, egészéges hajtást arról a szépen burjánzó növényről, amit majd szaporítani szeretnél. Ez azért is remek megoldás, mert nem csak egy újabb növényt tudsz majd nevelni a hajtás levágásával, de az anya növényt is újabb, friss, üde hajtások növesztésére ösztönzöd vele, amitől az szép dússá fog majd válni.
Amennyiben már megvan a kiválasztott, lenyesett hajtásod, óvatosan távolítsd el róla az alsó leveleket, illetve egy szép, tiszta metszéssel vágjuk le azt az alsó levél-nódusz alatt.
Válassz ki egy nagyobb cserepet, majd helyezz bele tápanyagban dús virágföldet – ez álljon megközelítőleg 50 százalék palántaföldből és 50 százalék folyami homokból.
A már előkészített szárat mártsd gyökereztető hormonba, ezzel is serkentve annak fejlődését, növekedését, valamint azt is elérheted vele növényeddel kapcsolatban, hogy majd biztosabb lesz begyökeresedése. Azután nagyjából 1,5 – 2 centiméter mélyen szúrd bele a földbe a szárat. Cserepenként 6 – 7 darabbal érdemes dolgoznod, hogy biztosan legyen elég növényed.