Mindenki használja a fűszereket, de sokan csak a boltban vásárolják meg a zacskós dolgokat. Olvasd el cikkünket és termeld meg otthon te is magadnak a legfontosabb fűszereket, hidd el, hogy nem annyira bonyolult. Cikkünkben a legismertebb és legjobb fűszernövényeket mutatjuk be nektek.
Hogyan tartsuk otthon a fűszernövényeket?
Az áruházakban kapható cserepes növények alkalmasak arra, hogy mi magunk tovább termesszük, szaporítsuk őket. Ezeket a fűszernövényeket jóval egyszerűbb otthon tartani, mint a dísznövényeket, mivel kevésbé igényesek a vízzel, fénnyel és a hőmérséklettel szemben. Megvásárlás után hamar ültessük át őket cserépbe vagy virágládába, előtte és utána bőségesen öntözzük meg. Olyan helyet keressünk a lakásban, ahol hosszú ideig kaphatnak természetes fényt. 10–25 fok között érzik jól magukat, ám az az ideális, ha állandóan 15–17 fok körüli hőmérsékletet biztosítunk számukra. A lakásban nevelést legjobban tűrő növények: bazsalikom, borsmenta, citromfű, kakukkfű, metélőhagyma, tárkony, rozmaring, petrezselyem, zsálya. Az öntözés rendszerességére ügyeljünk, két-három naponta kapjanak a növényeink vizet. A következő oldalpn elkezdjük a növények bemutatását, tarts velünk te is.
Bazsalikom
Eredete: Dél-Ázsia. Egynyári növény, fehér vagy rózsaszín virággal, nagy, ovális világoszöld (egyes fajtáknál bordó) levelekkel. Kellemes, kissé szegfűszegre emlékeztető illatú növény, a felső fiatal levelei enyhébb aromájúak. Felhasználása: Levelei frissen levesekhez, egytálételekhez, főzelékekhez, hal- és húsételekhez, saláták, paradicsom ízesítéséhez és pesto készítéséhez használhatóak. A friss leveleket összevágva közvetlenül a tálalás előtt kerüljenek az ételbe. Díszítésre is igen alkalmas. Termesztése, szedése: A kert meleg, napos, széltől védett részébe, tápanyagban dús, üde talajba ültessük. A nyári melegben rendszeres öntözést igényel. 10°C alatti hőmérsékleten leáll a növekedése és már az enyhe fagy is károsítja. Virágzásig szedhetjük friss leveles hajtásait. Mivel szárítás során hamar elveszti aromáját, inkább olajba vagy ecetbe tartósítsuk.
Kakukkfű
Eredete: Földközi-tenger keleti partja
20-40 cm magasra növő, vadon is előforduló évelő félcserje. Szára szétágazó, későbbiekben elfásodó. Levele apró, szürkés zöld lefelé forduló szélekkel. Virága kicsi, színe a fehértől a rózsaszínes liláig terjed. Felhasználása: Leveleit frissen vagy szárítva - kis mennyiségben - kolbász, pástétomok, hús-, burgonya-, és zöldségfélék, levesek és mártások, sajt és pizza ízesítésére használjuk. A kakukkfű a francia konyha tipikus fűszere. Termesztése, szedése: Napos helyre, homokos, meszes, száraz talajba ültessük; növekedése ezeken a helyeken a legszebb. Szedése röviddel a virágzás előtt ajánlott, mert a kakukkfű ilyenkor a legfűszeresebb. Nagyon jól tartósítható ecetben. Szárításhoz egész ágakat szedünk és összekötve, naptól védett helyre tegyük.
Borsfű
Eredete: Földközi-tenger medencéjének keleti része
30-40 cm magasra megnövő, elfásodó szárú évelő növény. Kemény, keskeny, fűrészes szélű leveleinek felső oldala sötétzöld, fonákja ezüstös. A borsfű megdörzsölve fűszeres illatot áraszt, csípős íze van. A fehér, rózsaszín, lila virágok júliustól októberig nyílnak. Felhasználása: Leveleivel frissen vagy szárítva babfőzeléket és más hüvelyeseket,(csökkenti azok puffasztó hatását), burgonya- vagy más egytálételeket, húst, vadat, kolbászt, mártásokat ízesíthetünk. Szedésre a virágzás ideje a legalkalmasabb. A csokorba kötött szárakat megszárítjuk és leveleit porrá törve tartósíthatjuk. Termesztése: Homokos, meszes, száraz talajba, napos helyre ültessük, növekedése itt lesz a legszebb. Biológia hatása következtében, ha bokorbab közvetlen közelébe ültetjük, megvédi azt a levéltetvektől.
Chilipaprika
Eredete: Közép- és Dél-Amerika
Növekedését, termése színét, alakját, formáját tekintve rendkívül változatos fajta. Hazánkban, kertbe kiültetve akár 50-80 cm magasra is megnőhetnek. Termése 2-15 cm hosszú, kerek, kúp alakú, hegyes, fehér, sárga, zöld, narancsszínű, piros. Kevés benne az aroma, de az ereje az enyhétől a csípősig terjed, a kapszaicin tartalma miatt. Felhasználása: Termése felhasználható frissen, éretlen zölden, érett pirosan, sárgán vagy fehéren, szárítva, összetörve, egészben. Magjától megszabadítva csökken a chilipaprika ereje. A chili illik mindenféle ételhez, hideghez is, meleghez is, főleg salátákhoz, mártásokhoz, pizzához. Termesztése, szedése: Tápanyagban dús, üde talajba ültessük. A chili terméseit szedve folyamatos növekedésre és terméshozásra sarkallhatjuk.
Citromfű
Eredete: Közel-Kelet
Évelő, de fagyérzékeny növény. Magassága elérheti a az 1 métert, átmérője 60 cm is lehet. Szára négyszögletű, enyhén szőrös; levele világoszöld, szív alakú. Virága apró, fehér, kalászokban álló. Leveleit megdörzsölve illata erőteljesen citrom illatú. Felhasználása: Zsenge leveles hajtásaival fejes salátát, paradicsomot, túrót, gombát, húst, halat fűszeres mártásokat, gyümölcssalátát és üdítőitalokat ízesítsünk. Leveleit ajánlatos frissen használni, szárítással sokat veszít aromájából. Ne főzzük együtt az étellel! Leveleit csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk, mert hamar fonnyadt és barna lesz. Termesztése: Tápanyagban dús, üde talajba ültessük. A rendszeres öntözést erőteljes növekedéssel hálálja meg.
Görög bazsalikom
Eredete: Földközi-tenger és India közötti térség
Világoszöld levelű, kistermetű, gömb formájú lombot képező egynyári növény. Apró, vékony levelei és apró, fehér színű, ajakos virágzat díszíti. Felhasználása: Édeskés íze miatt főként tésztákban, süteményekben használják, de minden más bazsalikommal ízesített ételben is felhasználható. Termesztése, szedése: A kert meleg, napos részébe, homokos, száraz talajba ültessük. Alacsony hőmérsékletre ugyanúgy reagál mint az alapfaj. Mivel igen apró levelei vannak, egész hajtásrészeket használjunk ízesítésre egészben vagy apróra vágva.
Rozmaring
Eredete: mediterrán származású
Hatalmasra növő, elfásodó szárú évelő , de hazánkban nem télálló növény. Tű alakú, bőrszerű levelei erősen balzsamos illatúak. Márciustól szeptemberig nyílnak lilás, rózsaszínes virágai. Felhasználása: levelei frissen vagy szárítva, hajtásai és virágai frissen használhatók. Aromája kitűnően harmonizál sokfajta hússal, főleg báránnyal és vaddal, de sültburgonyához, grill-, zöldség- és gombaételekhez is kiváló. Termesztése, szedése: napos, nem túl nedves, mésztartalmú homokos talajokat kedveli. A rozmaring egy évelő, de nem télálló növény, ezért világos, nem túl meleg helyen cserépben teleltethető át. Virágzás kezdetekor érdemes leveleit, fiatal hajtásait szedni, melyeket szárítással, fagyasztással tartósíthatunk. Olajba és ecetbe téve is jól megőrzi aromáját.
Rukkola
Eredete: mediterrán növény
Kétéves, de fagyérzékeny növény. Apró termetű (20-25 cm) tősarjakkal terjedő és növekvő, apró, sárgásfehér, keresztesvirágú, erős, kissé dióra emlékeztető aromájú növény. Sötétzöld, erősen szeldelt leveleit főként a meleg időszakban hozza. Felhasználása: friss leveleit és fiatal hajtásait levesek, tészták, melegszendvicsek ízesítésére használhatjuk. Önmagában vagy más salátákkal keverve készíthetünk belőle ízletes saláta alapot. Termesztése: napos helyet kedvel, homokos, meszes talajba ültethető. Magját elszórva vadon is kikelhet.
Lestyán
Eredete: Irán, Afganisztán Akár 2 m magasra is megnövő évelő növény. Sötétzöld, hármasan szárnyalt levelű. Felhasználása: Az egész növény frissen vagy szárítva használható levesekhez és egytálételekhez egyaránt. A szárat és a virágot az ételbe főzve, a zsenge friss leveleket viszont apróra vagdalva, csak tálalás előtt tegyük az ételbe. Gyökeréből meghámozva főzelék készíthető, magja egészben vagy őrölve sajátos ízt ad süteménynek, salátának, rizsnek, burgonyapürének. Termesztése, szedése: Napos, félárnyékos helyre, tápanyagban dús, üde talajba ültessük. Fagyasztással is jól tartósítható, mert sem szárítás, sem fagyasztás során nem veszít aromájából.
Majoranna
Eredete: Kelet-Ázsia és a Földközi-tenger medencéje közötti térség. A magyar konyha számára ismeretes Majoranna 40 cm magasra megnövő, egynyári növény. Az általunk termesztett évelő változat 30 cm átmérőjű, elterülő formájú növény. Szára vékony; levele kicsi, ovális, sötétzöld; virága apró, halványrózsaszín, aromája fűszeres, kissé kesernyés. Felhasználása: Frissen és szárítva használhatók levelei, fiatal hajtásvégei szárnyasok töltelékéhez, sertés- és baromfihúsokhoz, pástétomokhoz és májas ételekhez, főzelékek és mártások készítéséhez. Termesztése: Tápanyagban dús, üde talajba ültessük.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.