Vitaminokban, ásványi anyagokban szegény zöldségek és gyümölcsök

Friss zöldség és gyümölcs: vitaminok és ásványi anyagok elszegényedése a növényekben

TK, ZH
hirdetes
Zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalma

Keresztezés


Hogy javítsák a termelést, de ugyanakkor, hogy válogatni tudjanak a termékek közül, ami majd a vásárlóknak tetszik, a termelők keresztezéseket vesznek igénybe. Így nagyobb, jobban növő, példának okáért, akár édesebb növényeket kaphatnak. Ugyanakkor, ez azt is eredményezheti náluk, hogy vitaminokból és ásványi sókból kevesebbet fognak tartalmazni. 


Kártevők elleni harc


Még ha ez nem is konkrétan a mikrotápanyagok mennyiségéhez köthető, ezeknek a szereknek a használata kiválthatja, hogy a termék, ami majd a tányérunkra kerül, nemfeltétlenül tesz majd jót az egészségünknek.


Begyűjtés, szállítás, és tárolás


Ezeket a gyümölcsöket/zöldségeket a legtöbb esetben úgy gyűjtik be, hogy egyáltalán nem érettek. Hagyják, hogy a szállítás, vagy a tárolás közben érjenek be, néhol gázzal segítenek erre rá. 

Minél tovább tartanak egy-egy terméket a pultban, illetve kamionon szállítás közben, annál jobban gyengül, veszik el a tápanyagtartalma. Ez főleg a távolról szállított növényeket érinti.


Arra kell figyelni, hogy ez a folyamat akkor is folytatódik, amikor megvesszük, hazavisszük a választott gyümölcsünket. Emiatt érdemes minél hamarabb elfogyasztani a megvásárlást követően. Mi több, óvni kell őket a fénytől, levegőtől, melegtől és párától. Tehát, ezek befolyásolják főleg a tápanyagok bomlását.

hirdetes


Elkészítésük


Azzal is óvatosan kell bánni, hogyan készítjük el őket, ugyanis néhány vitaminban kárt tesz a sütés, néhány a vízben fog eltűnni. Tehát nyersen a legcélszerűbb őket elfogyasztani, amennyiben lehetséges. Ha mégsem, kerüljük el a túlzott sütést, és hogy hosszú ideig vízben legyenek. 

A bio lenne a megoldás?


Sokan a biogazdálkodást tartják megoldásnak a már kifejtett problémára. Persze, a termelő kevesebb kémia vegyületet használ, növényei is kevesebbet hordoznak magukban, viszont nem zárják ki azokat teljesen.


A vitaminok és ásványi anyagok szempontjából árnyaltabb a dolog. Igazából, a növények, melyek természetesebb úton lettek termesztve, néhány mikrotápanyagból többet tartalmazhatnak, mint például C-vitaminból, vagy foszforból, viszont a többi tápanyagnál ez kicsit bizonytalanabb.


A probléma, hogy a biogazdálkodásban is, amennyiben a mennyiség szempontjából termelnek, fennállnak ugyanazok a problémák, mint a rendes gazdálkodásnál. 


Teahát, ez egy jobb megoldás, de itt is akadnak problémák.


Hogyan fogyasszuk a legjobb gyümölcsöket és zöldségeket?


Hogy megkapjuk a mikrotápanyagokban leggazdagabb termékeket, körültekintően kell választanunk, noha ez a választék már kevésbé fog a régebben fogyasztott társaihoz hasonlítani.


A bio termékek vásárlása lehet egy alternatíva, amennyiben van lehetőség rá, illetve lehet tudni, hogy honnan származik az áru. Ebben az esetben a termék lehet, hogy egészségesebb és kicsit mikrotápanyagokban gazdagabb lesz.


Válassz szezonális gyümölcsöt, zöldséget, melyet a közeledben termesztenek. Így kiküszöbölöd a szállítást, és választhatsz nagyobb termelői, illetve egy kisebb termelői csoporttól – de mindenképp tudod, hogy kitől veszed. Részesítsd előnyben a kistermelőket, ugyanis ők kevésbé törekednek a mennyiségre. 


Végül, igyekezz hamar elfogyasztani zöldséged, gyümölcsöd, vagy tárold őket hűtőben. Kerüld a fölösleges főzést, párolást, sütést.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-12-01

A mélymulcs készítése: magyar ökológus által kifejlesztett módszer

A mélymulcs technológia, amelyet Dr. Gyulai Iván ökológus fejlesztett ki egy innovatív megközelítés, amely a természetes ökoszisztémák működését veszi alapul.

2024-12-01

Orchideabetegségek: Hogyan ismerd fel és mit tegyél ellenük?

Az orchidea betegségek megnehezíthetik a növény gondozását. Gyakorlati tanácsokkal segítünk az egészséges és gyönyörű növényekért. Olvasd el mit tehetsz!

2024-11-30

A legfinomabb fűszernövények fajtái: így lehet konyhai fűszerkerted

A legfinomabb fűszernövények ízükkel és illatukkal is különlegessé tehetik a konyhádat. Tudd meg, hogyan hozhatsz létre saját konyhai fűszerkertet otthonodban!

2024-11-30

A karácsonyi kaktusz locsolása és 7 tipp a virágzás megőrzéséhez

A karácsonyi kaktusz locsolása az ünnepi szezon egyik legfontosabb gondozási feladata. Megmutatjuk hogyan csináld és tippekkel segítünk a virágzás megőrzésében.

2024-12-05

Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel

Az ásás, más néven talajforgatás, egy régóta alkalmazott talajművelési technika, amelynek előnyeit és hátrányait szakértő segítségével vizsgáltuk meg.

2024-12-05

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Segítünk dönteni, hogy idén is tökéletes legyen az ünnepi hangulat – fedezd fel mindkét opció előnyeit és hátrányait!

2024-12-11

A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása

Merülj el a karácsonyi cserepes virágok varázslatos világában, és ismerd meg, hogyan hozhatnak ünnepi fényt otthonodba. Eközben gondozásukról is olvashatsz.

2024-12-07

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Fedezd fel a legszebb orchidea fajtákat, amelyek idén karácsonykor is tökéletes ajándékok lehetnek, és örömet szerezhetsz velük minden növénykedvelőnek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fibrines gyulladás

jellemzője, hogy a gyulladás területére sok fibrinogénben gazdag vérplazma lép ki a... Tovább

gennyes gyulladás

a gyulladás jellegzetességét a nyálkahártyával, savóshártyával bélelt üregekben v. a... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcstermesztés Házi kert Kertészet