Jövő márciusig folytatódhat a tej árának emelkedése, 105 forint fölé mehet a felvásárlási ár. Ami kedvez a termelőknek, az gond a feldolgozóknak. A fogyasztói árak növekedése is elkerülhetetlennek tűnik - írja a Világgazdaság. Az Európai Unióra, sőt, a globális piacra is jellemző, hosszú ideje tartó keresleti viszonyok fűtik a tej árának emelkedését, amely a jelek szerint a következő fél évben is folytatódik.
A Tej Terméktanács már tavaly augusztusban előre jelezte, hogy a piaci tendenciákat figyelembe véve 6–9 hónapon belül jelentős keresleti piac alakulhat ki, ez pedig a felvásárlási árak, majd annak következtében a fogyasztói árak jelentős emelkedéséhez vezethet.
Az előrejelzés megalapozottnak bizonyult, az akkori figyelemfelhívás beigazolódott. A tavaly augusztusi kilogrammonkénti 79 forintos felvásárlási ár már decemberre meghaladta a 90 forintot, idén júniusra pedig elérte a 95 forintot. Azóta az áremelkedés töretlen, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közöltek szerint a nyerstej felvásárlási ára már elérte a 100 forintot.
Ehhez igazodva a terméktanács elnöksége – amely márciusban még 90 forintra becsülte az április 1-től március végéig kvótaév átlagos tejárát – két negyedévben is megemelte a tej felvásárlási alapárának éves átlagára vonatkozó prognózisát. Júliusban 94, szeptemberben pedig már 99 forintos átlagos árat becsült az elnökség a 2013 április elejétől 2014 márciusig tartó kvótaévre. „A tejár a kvótaév végéig előreláthatólag fokozatosan emelkedik, jelenleg 2014 március végére 105 forint körüli felvásárlási árat valószínűsítünk” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Lukács László. A Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója lapunknak hozzátette: „ezt az árat természetesen nem mi határozzuk meg, ám a jelenlegi folyamatokból ez következik. Ráadásul ezt a várakozást mind a termelők, mind a feldolgozók elfogadják.”
„A tejtermelők ezen az árszinten már nem veszteségesek. Bár nyereségük az üzemmérettől, a technológiától és sok egyébtől függ, az önköltségi árakat a mostani felvásárlási árak mindenképpen fedezik” – fogalmazott Lukács. A keresleti piac támasztotta folyamatos áremelkedéssel az ügyvezető igazgató szerint a tejiparnak is lépést kell tartania. „Ha a feldolgozók nem akarják elveszíteni az alapanyagot, kénytelenek drágábban megvenni”.
A feldolgozók azonban már korában is egyértelművé tették: az alapanyagárak, a logisztikai költségek és a termék-előállításhoz kapcsolódó költségek növekedését a magyar tejipar már nem képes saját forrásaiból finanszírozni, ezért továbbhárítja a kereskedelemre. Ellenkező esetben az ágazat szereplői olyan mértékben lennének kénytelenek exportpiacokon értékesíteni termékeiket, amely már veszélyeztethetné a belföldi ellátás biztonságát – fogalmazott a Tej Terméktanács korábban.
Az áthárítás a hazai tejipari szereplőknek az elmúlt bő egy évben jobban sikerült, mint az élelmiszeripar más szereplőinek. A 2012 júniusát követő 12 hónapban az 1,5 százalékos tej 18,1, a trappista 21,8, a tejföl 18,7 százalékkal nőtt felvásárlási áraiban. A folyamatot a fogyasztói árak kisebb mértékben követték.
A folyamat Lukács szerint folytatódik. „Az Európai Unió egészére jellemző keresleti piac esetén a kereskedők is kénytelenek követni a tendenciát, és magasabb áron megvásárolni az árut a feldolgozóktól. Ez a fogyasztói árak növekedéséhez vezet, amelyet némileg tompíthat néhány kereskedelempolitikai lépés. Hosszabb távon az áremelkedést csak az segíthetné elő, ha a tervezett hústermékekhez hasonlóan a tej és tejtermékek is a kedvezményes áfakörbe kerülnének” – tette hozzá.
Világgazdaság
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.