Fokhagyma termesztése házon belül
A fokhagyma benti termesztéséhez szükséged lesz valamilyen növénytartóra, termőközegre, és egy fokhagymára. Keress egy legalább 20cm mély tartót, aminek az alján lyukak vannak a vízelvezetéshez (ha nincs, akkor fúrj rá néhányat). Ha több mint egy hagymát szeretnél ültetni, akkor akkora növénytartóra lesz szükséged, amiben egymástól, és a szélektől is 10-10 cm-re ültetheted a gerezdeket. Töltsd fel tehát talajjal a növénytartót. Bontsd szét a hagymafejet, és dugd a talajba a gerezdeket hegyes végükkel felfelé. Mindegyik 10-15cm mélyre kerüljön, 10-10cm-re egymástól és a falaktól.
Helyezd a növénytartót egy olyan helyre, amelyet rengeteg közvetlen, legalább napi 8 óra napfény ér (például egy ablakpárkányra). Ne feledd, hogy a talajt folyamatosan nyirkosan kell tartanod, és minél melegebb helyen tartod őket, annál több vízre lesz szükségük. Ügyelj rá továbbá, hogy a felesleges víznek legyen hová elfolynia a tartóból. Amikor a levelek 7,5-10cm-esre nőnek, csípd le őket, és csak nagyjából 2,5cm-t hagyj meg nekik, amiből visszanőhetnek. A növények energiáját így a hagymák méretének növelésére vezetheted át ahelyett, hogy a levelekre pazarolnák azt. Egy idő után a levelek maguktól abbahagyják a növekedést.
Miután a levelek száradni és halványulni kezdenek, ideje leszüretelni a termést. Óvatosan ásd fel fokhagymádat, ami ekkorra már egyetlen gerezdből teljes fejjé kellett, hogy kifejlődjön. Ha szeretnéd, akkor a fejekből egy-egy gerezdet kiválasztva újabb hagymákat ültetshetsz. A szüretelt fokhagymákat egy hideg, sötét helyen érdemes kiszárítani – ilyen körülmények között 3-7 napig is eltarthat ez a folyamat.