A magyar konyha egyik legfontosabb alapanyaga a fokhagyma, ami számos ételünk alapízéhez járul hozzá, így elég gyorsan kifogyhatunk belőle. Ezzel a trükkel azonban nem kell soha többé fokhagymát vásárolnod, hiszen egyszerűen újratermesztheted a lakásban is!
Fokhagymából még több fokhagyma
A fokhagyma újratermesztésének első lépéseként ki kell csíráztatnunk egy fokhagymát. Ez a folyamat azonban könnyebb, mint gondolnád, ugyanis nem kell mást tenned, mint lehúzni az egész fej fokhagyma külső héját, amivel szabaddá teszed a gerezdeket, de azokat nem kell szétszedned! Ezután egy éles kés segítségével minden gerezd alját vágd le és helyezd egy pohárba úgy, hogy addig töltöd meg a poharat vízzel, amíg a fokhagymafej alja bele nem ér a vízbe. Fontos, hogy csak az alja érjen bele, és ne áztassuk be az egész fokhagymát, ezért egy olyan poharat válassz, amibe nem esik bele a hagyma. Ezután csak hagynod kell, hogy a természet tegye a dolgát, és meglátod majd, már másnapra kis apró gyökereket fog növeszteni a fokhagymád.
Hogyan csíráztassuk a fokhagymát?
Ha másnapra kis gyökereket növesztett a fokhagymád, akkor sikeres volt az első lépésed a fokhagymacsíráztatása során, de hogyan is lesz ebből még több fokhagyma? A kérdésre a válasz igencsak egyszerű megintcsak, ugyanis párnap elteltével nem csak a gyökerek fognak növekedni, de a gerezdek tetejéből is elkezdenek kihajtani a kis zöld hajtások, amik napról-napra csak növekszenek és egy hét elteltével már át is ültethetjük a földbe. A gerezdeket ilyenkor kell szétválasztani egymástól és külön-külön elültetni. Az ültetésnél fontos, hogy tápanyagban gazdag talajba ültessünk, és olyan helyre helyezzük a kis fokhagymagerezdeket, ahol majd sok napsütés éri őt, hogy szépen tudjon fejlődni.
Ha a kertbe ültetünk, akkor az ültetés során figyeljünk rá, hogy a gerezdeket körülbelül 5 centiméterre ültessük egymástól és legalább 5 centiméter mélyen legyenek a földben.
Így lehet néhány hét alatt frissen termesztett, hazai fokhagymát termeszteni, egyszerűen, hogy a boltban többé ne kelljen megvásárolni!
További tippek a sikeres fokhagyma termesztéshez
- Öntözés: A fokhagyma szereti a nedves talajt, de nem bírja a pangó vizet. Ügyelj arra, hogy a talaj mindig enyhén nedves legyen, különösen a csírázás és a korai növekedés időszakában.
- Talajtakarás: Használj szerves talajtakarót, mint például szalma vagy komposzt, hogy megőrizd a talaj nedvességtartalmát és elnyomd a gyomokat.
- Tápanyagok: A fokhagyma szereti a tápanyagban gazdag talajt, ezért érdemes rendszeresen komposztot vagy szerves trágyát adni a talajhoz. Ez elősegíti a növények egészséges fejlődését és bőséges termést hoz.
- Növényvédelem: Figyelj a kártevőkre és betegségekre, mint például a fokhagyma rozsda. Használj természetes védekezési módszereket vagy szükség esetén vegyszeres kezelést.