Az évkezdésnél a karácsonyi lakomák után nem árt visszarázódni kicsit a dolgos hétköznapokba, és ilyenkor érdemes kicsit vissza is venni az ételekből, főleg, ha az ünnepekor adtunk az élvezeteknek. Ezek a receptek tökéletesen fitt kategóriába sorolhatóak és még finomak is!
Sültcsirke-caprese basmati rizzsel
Hozzávalók
2 főre
Riszhez:
- 200 g basmati rizz
- 400 ml víz
- só
A sültcsirke-capresehez:
- 350 gr csirkemell
- só, bors
- 150 gr paradicsom
- 125 gr mozzarella
- 1 kis csokor bazsalikom
A rizst alacsony lángon feltesszük főni a 400 ml sós vízzel, és amikor már szinte teljesen beitta a levét, elzárjuk alatta a lángot, lefedjük, és hagyjuk állni 5-10 percet. A csirkemellet kb. kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy kisebb tepsiben úgy rétegezzük a szeletelt paradicsommal, mozzarellával és a bazsalikom felével, hogy enyhén fedjék egymást. 230 fokra előmelegített sütőbe helyezzük 20 percre. Ha a mozzarella túl sok levet engedett, akkor félidőnél kanalazzuk le róla. A maradék friss bazsalikommal tálaljuk, és a rizzsel fogyasztjuk.
Becsült tápérték egy főre:
Fehérje: 47 g
Szénhidrát: 34 g
Zsír: 18 g
Kalória: 524 kcal
Keto marhahúspogácsa grillezett marinált cukkinivel és bébispenóttal
Hozzávalók
2 főre
Húspogácsához
- 400 gr marhahús
- só, bors
A körethez
- 250 g sárga cukkini
- 250 g zöld cukkini
- 2 ek olívaolaj
- ½ db citrom
- só, bors
- 1 csipet chilipehely
- ½ csokor bazsalikom
- 50 g bébispenót
A marhahúspogácsa elkészítéséhez a marhahúst sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összedolgozzuk, és egy tapadásmentes serpenyőben, oldalanként kb. 2 perc alatt nagyon magas hőmérsékleten kérgesítjük. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt készre sütjük. A cukkiniket hosszában 3 mm vastag szeletekre vágjuk egy mandolinnal, majd egy extra forró grillserpenyőben, szárazon, 1-2 perc alatt megpirítjuk mindkét oldalukat. Amikor kész vagyunk, meglocsoljuk az olívaolajjal, ráreszeljük a citrom héját és ráfacsarjuk a levét is. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a chilipehellyel, rátépkedjük a bazsalikomleveleket és belekeverjük a bébispenótot is. A húspogácsát a marinált cukkinivel fogyasztjuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Becsült tápérték egy főre:
Fehérje: 30 g
Szénhidrát: 3 g
Zsír: 68 g
Kalória: 751 kcal