Ügyelj a talaj minőségére
Mint minden haszonnövény, a paradicsomok is jó minőségű, gazdag talajban teremnek majd bőségesen. Ehhez adagolj nekik kéthetente komposztot vagy kifejezetten paradicsomoknak szánt műtrágyát a növekedési időszak során.
Távolítsd el a kertből a beteg palántákat
A láthatóan beteg termésű palánták gyakran menthetetlenek, és fennáll a veszély, hogy ezek a problémák más egészséges növényekre is átterjednek majd körülöttük.
Öntözd rendszeresen palántáidat
A legforróbb nyári napokon nagyon fontos, hogy mélyen öntözd paradicsompalántáidat, hogy a mélyebbre érő gyökerek is fel tudjanak venni tápanyagokat a talajból. A szomjas palánták termései továbbá hajlamosak szétrepedni, így ezt a problémát is elkerülheted, ha odafigyelsz az öntözésükre.
Használj talajtakarót
Az organikus talajtakarók segítenek lefojtani a gyomokat, tovább őrzik meg a talaj víztartalmát, illetve idővel lebomlanak, amivel további tápanyagokat biztosítanak növényeid számára. Teríts szét egy 5-8 cm vastag réteg organikus talajtarakót palántáid között, de ügyelj rá, hogy mindenütt legalább 5 cm-re legyen ez a palántáktól, hogy maradjon némi hézag az öntözéshez.
Védd meg paradicsompalántáidat a hőségtől
Habár a paradicsomok élvezik a nyári hőséget, az extrém napsütés megégetheti a terméseiket, aminek hatására sápadt, bőrös foltok keletkezhetnek azokon.
A bokros, dús levélzetű paradicsompalánták némi védelmet biztosítanak terméseik számára, azonban a ritkásabb levélzetű palánták érzékenyebbek lehetnek a napsugarakra. Az első néhány hőhullám során takard le palántáidat a nap legforróbb óráiban, míg meg nem erősödnek.
Távolítsd el a sarjakat
Ezek az apró hajtások bárhol megjelenhetnek a paradicsompalántákon, ahol a szár és az ágak találkoznak. Habár a sarjak nem veszélyesek, elvonják a tápanyagokat és az energiát a főbb ágaktól, ezért érdemes eltávolítani őket.
Szüreteld őket időben
Fontos, hogy az paradicsomokat még az előtt eltávolítsd a palántákról, hogy túlságosan megérnének, különben megpuhulnak majd. A terméseket akár már akkor leszüretelheted, amikor még csak a színváltozás első jeleit mutatják. Az ilyen „indán érlelt” termések a szüretelés után is tovább érnek majd a konyhádban, és ízük is közel olyan jó lesz, mint a teljesen éretten szüretelt terméseké.
Fontos, hogy sem az érett, sem pedig az éretlen paradicsomokat ne tárold hűtőben!