Így készül a fekete ribiszke gasztrik (karamellmártás)
Hozzávalók
A fekete ribiszke gasztrikhoz szükséged lesz egy bögre csirke alapléra, egy evőkanál mézre, 2/3 bögre feldarabolt, pörkölt mandulára, egy hámozott, felkockázott mogyoróhagymára, 1/2 bögre almaborecetre, 1/4 teáskanál sóra, 1 teáskanál kakukkfű levélre, 1 teáskanál sózatlan vajra, 1/4 teáskanál borsra, 3 bögre fekete ribiszkére és ízlés szerint további sóra és borsra.
Elkészítés menete
Öntsd az alaplevet egy közepes méretű fazékba közepes-magas hő felett, és forrald be addig, amíg a felére nem redukálódik.
Add hozzá a mogyoróhagymát és főzd benne amíg a hagyma aranyszínűre és puhára nem fő. Folytasd az alaplé beforralását néhány percig. Add hozzá a kakukkfű leveleket és a ribiszkéket, hogy az alaplé teljesen elnyelje azokat. Ez után jöhet bele a méz és az almaborecet.
Főzd tovább a szószt alacsony hőfokon 7-10 percig, vagy amíg a ribiszkék meg nem puhulnak és ki nem eresztik a levüket. Egy fakanállal finoman megnyomkodhatod őket, hogy szétmenjenek egy kicsit. A főzés végén add hozzá a szószhoz a vajat. Ettől lesz olyan bársonyosan csillogó megjelenése, illetve krémesebb, puhább állaga.
A kész szószt ez után leszűrheted egy benedvesített gézdarabon keresztül, hogy tökéletesen puha állagot kapj, vagy tálalhatod úgy, hogy a ribiszke és hagymadarabkák is benne maradjanak. Ízesítsd a szószt ízlés szerint további só és bors hozzáadásával.