A fekete ribiszke jótékony hatásai
A fertőzések elleni küzdelemben kulcsfontosságú szerepet játszó C-vitaminból rengeteget megtalálunk egy-egy szem fekete ribiszkében. Mindössze 100 grammnyi bogyóval a napi javasolt C-vitamin-adag háromszorosa vihető be a szervezetbe. A C-vitamin antioxidáns hatása miatt is fontos, amivel segít felvenni a küzdelmet a szabadgyökök ellen (amelyek felgyorsítják az öregedést, és hozzájárulnak a szívbetegség, a rák és a gyulladások kialakulásához).
A fekete ribiszkében olyan nélkülözhetetlen B-vitaminok is rejtőznek, mint a pantoténsav (B5), a pyridoxin (B6) és tiamin (B1). Ezek az alapvető B-vitaminok mind fontos szerepet játszanak az anyagcserében. A fekete ribiszkékben a napi ajánlott vasmennyiség 20%-a is megtalálható, ami védelmet biztosít az immunelégtelenségek és kimerültség ellen, mert segít az oxigén sejtekhez való eljuttatásában. A sötét, savanyú bogyókban jelen van még a kalcium, a réz, a mangán, a foszfor, a magnézium és a kálium is, amelyek mind szükségesek a szervek megfelelő működéséhez.
Az antociánok neve habár baljósnak hangzik, azonban a fekete ribiszke többek között ezeknek köszönheti különösen erős antioxidáns hatását. A béta-karotin, a zeaxantin, a kriptoxantin és egyéb flavonoidok mind csökkentik a tüdő és a száj daganatos betegségeinek veszélyét, védenek a neurológiai (ideg) betegségek és a gyulladások ellen, illetve lassítják az öregedést is.
Ha mindez nem lenne elég, több kutatás eredményei is arra engednek következtetni, hogy a fekete ribiszke szerepet játszhat az Alzheimer-kór, az ízületi gyulladás, a köszvény és a májproblémák megelőzésében, segíthet a menopauza idején tapasztalt kellemetlenségek enyhítésében, ráadásul a hasmenést is meggátolhatja. A következő oldalon egy nagyon szuper receptet is találhatsz, amit érdemes kipróbálnod!