Készítsd el a keveréket
Tölts fel egy nagy tárolót (pl. egy vödröt) frissen szedett fekete nadálytő levelekkel. Érdemes a fekete nadálytő külső, legnagyobb leveleit felhasználni a tea elkészítéséhez. Jó ötlet előtte minél kisebbre szaggatni őket, mert a nagyobb leveleket tovább kell áztatni. Persze ha ráérsz, nem muszáj vesződnöd ezzel, és egészben is felhasználhatod őket.
Amikor a nadálytó leveleit használod, legyen kéznél egy pár védőkesztyű, mert, habár nem szúrnak, apró szőrszálak vannak rajtuk, amik egyesek kezeit irritálhatják. Készülj fel rá továbbá, hogy a tea ázás közben bebüdösödik majd, ezért ne tartsd a ház közvetlen közelében. Vannak, akik csak a nadálytő leveleit használják fel, a szárak nélkül, de ez nem igazán számít.
Fontos azonban, hogy lesúlyozd valamivel a leveleket, hogy a víz alatt maradjanak, és ne ússzanak fel a felszínre. Ehhez használhatsz néhány tiszta követ, téglát vagy akár csirkehálót is. Öntsd fel a leveleket vízzel, és hagyd, hogy ázni kezdjenek. Ez után fedd le valamivel az egészet, hogy a szag kevésbé szivárogjon belőle, és ne essen bele esővíz, ami felhígítaná.
Hagyd ázni a teát
A „teát” ez után 4-6 hétig kell hagynod ázni. Minél tovább vársz, annál több tápanyag ázik majd ki a levelekből a vízbe. Ilyenkor segít, ha korábban apróbbra szabdaltad a leveleket. Időnként kevergesd meg alaposan a levet. A tea akkor készül el, ha barnás zöld színt vesz fel és sűrűbb állagúvá válik. Ekkorra már a szaga is igen erős lesz.
Gyorsabb módszer
Ha szeretnél minél hamarabb nadálytő teát használni kertedben, akkor egy alternatív módszerrel is elkészítheted. Nincs más dolgod, mint kisebb darabokra szaggatni a leveleket, majd egy adag forró vízzel felönteni őket, és abban ázni hagyni 16-24 óráig. Fontos persze, hogy a víz teljesen elfedje a leveleket, hogy az összesből kifőjenek a tápanyagok. Ha ezt a módszert használod, akkor 50:50 arányban kell majd hígítanod nadálytő teádat, mert így nem lesz olyan erős, mint a hónapokig áztatott változat. Most pedig nézzük, hogyan használhatjuk a fekete nadálytő teát, a következő oldalon ezt mondom el!
Forrás: Fotók: Schutterstock