alkoholok

alkoholok


az oxigéntartalmú szénvegyületek csoportjába tartozó vegyületek, funkciós csoportjuk a hidroxilcsoport, amely telített szénatomhoz kapcsolódik. A hidroxilcsoport helyzete alapján az a. lehetnek: elsőrendű v. primer a., a hidroxilcsoport a lánc végi szénatomhoz kapcsolódik (—CH2—OH), ezek enyhe oxidációval ->aldehidekké alakíthatók; másodrendű v. szekunder a., a hidroxilcsoport láncközi szénatomhoz kapcsolódik (—CH—OH), ezek enyhe oxidációval ->ketonokká alakulnak; harmadrendű v. tercier a., a hidroxilcsoportjuk láncelágazódás helyére kapcsolódik, ezek az első- és a másodrendű a.-hoz hasonlóan enyhe oxidálószerekkel nem oxidálhatók. A molekulában levő OH-csoportok száma szerint vannak egy-, két-, háromértékű a. A kis szénatomszámú a. vízben jól oldódnak, mert az alkohol- és a vízmolekulák beépülnek egymás hidrogénkötés-rendszerébe (->kémiai kötés); egyik jellemző reakciójuk, hogy fémnátriummal a hidroxilcsoport hidrogénje felszabadítható. Egyértékű, elsőrendű alkohol a metanol v. metil-alkohol (faszesz); régen a fa száraz lepárlásával állították elő, ma katalizátor mellett szén-monoxidból és hidrogénből gyártják. Igen mérgező, már viszonylag kis mennyiségben is súlyos tüneteket (görcsöket, hidegrázást), vakságot, sőt halált okozhat. Jó oldószer, és sok egyszerű szénvegyület előállításának alapanyaga. Az etanol v. etil-alkohol (borszesz): szeszes italok alakjában ősidők óta ismert alkohol; legnagyobb mennyiségben cukortartalmú gyümölcslevek (pl. must) erjesztésével (->alkoholos erjedés) állítják elő. ->Mikroorganizmusok közreműködésével lejátszódó folyamat, ezért az erjesztésben keletkező vizes alkohololdat legfeljebb 15—20%-os eta-noltartalmú, mert nagyobb koncentrációban a mikroorganizmusokat az alkohol elpusztítja. A tömény etanolt lepárlással állítják elő, így 96%-os töménységű alkoholt lehet készíteni; az ennél töményebb, tiszta, ún. abszolút alkoholt vízelvonó szerekkel készítik. Szintézissel is előállítható ->etilénből v. acetilénből (->alkinek). Ip. célokra, a gyógyászatban oldószerként v. fertőtlenítőszerként használják. Az ip. célokra forgalomba hozott etanolt kellemetlen szagú vegyületekkel (pl. piridinnel ->heterociklusos vegyületek) keverik, denaturálják, ez emberi fogyasztásra alkalmatlan. Az emberi szervezetre káros, a májat és az idegrendszert károsítja. A kétértékű a.-hoz tartozik a glikol, édes ízű, fagyálló folyadék, mérgező; háromértékű alkohol a glicerin, a ->neutrális zsíroknak, a —>foszfatidoknak és az ->olajoknak alkotója, robbanószereket és ->műanyagokat is készítenek belőle.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
arborétumok télen

5 lenyűgöző arborétum télen Magyarországon

Az arborétumok nemcsak tavasszal vagy ősszel nyújtanak maradandó élményt. Télen különleges hangulat lengi be őket, a hóval borított tájak pedig egyedülálló látványt...

Agyaggolyók

Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell

Az agyaggolyók – vagy más néven LECA (Lightweight Expanded Clay Aggregate) – a kertészkedés és növénygondozás világában az egyik legnépszerűbb talajhelyettesítők...

Karácsonyi cserepes virágok

A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása

A karácsonyi cserepes virágok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem melegséggel és életörömmel töltik meg otthonunkat az ünnepek idején. A karácsonyhoz szorosan kapcsolódnak...

Mikulásvirág gondozása

Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) az ünnepi időszak egyik legkedveltebb növénye, hiszen élénkpiros (vagy néha rózsaszín, fehér) fellevelei igazi karácsonyi hangulatot...

Téli borsó vetése

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése izgalmas kertészeti projekt, amely lehetővé teszi, hogy a természet ritmusát követve már tavasszal az elsők között szüretelj friss, zsenge borsószemeket....

legszebb orchidea fajták

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Az orchidea fajták nemcsak különleges szépségükkel, hanem eleganciájukkal is lenyűgöznek, így tökéletes ajándékot jelentenek bármilyen alkalomra – különösen az...

Öreg karácsonyi kaktusz

Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg

A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) sok háztartás kedvence, különösen a téli ünnepek alatt, amikor gyönyörű virágait bontja. Az idő azonban a növényekre is hatással van, és...

talajforgatás

Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel

A talajforgatás, más néven ásás, avagy talajművelés, a mezőgazdasági gyakorlat része, amely számos előnnyel jár, de a modern agrárkutatások és környezeti megfontolások...

vágott karácsonyfa

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

A karácsony közeledtével sok család számára elengedhetetlenné válik a karácsonyfa kiválasztása. A legelterjedtebb lehetőségek közé tartozik a vágott és a földlabdás...

Ehető karácsonyi dekorációs ötletek

Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre

Az ehető karácsonyi dekorációk nemcsak feldobják az ünnepi hangulatot, finomak és szépek, hanem közös kreatív programként is szolgálnak a család számára. Mézeskalács...

Hogyan nevelj amarilliszt

Föld nélküli amarillisz nevelés: vízben vagy viaszosan is csodás

Az amarillisz (Hippeastrum) az egyik legkedveltebb szobanövény, különösen télen és kora tavasszal, amikor gyönyörű, nagy virágai az otthon díszei lehetnek. Bár hagyományosan...

Fenyőfa vásár kisokos

Fenyőfa vásár kisokos: melyik karácsonyfa fajtát válaszd idén

A fenyőfa vásárok megjelenése hivatalosan is elindítja az ünnepi készülődést, és ilyenkor sokan azon gondolkodnak: idén milyen legyen a fa? Kicsi vagy nagy? Klasszikus lucfenyő,...