fejés
a ->tejnyerés technológiai láncolata. A —>tejleadást idegingeri hatásra termelődő hormonok szabályozzák. Az ingerületek kiváltásában főleg a feltételes reflexeknek van szerepük; ezek rövid idő alatt kialakulnak. Az oxitocin a tejleadást megindító hormon, a véráramba jutva a kosársejtek összehúzódásával és a tőgy záróizmainak ellazításával szabályozza a tejleadást. Az oxítocinhatás kedvező esetben is csak mintegy 6—8 percig tart. Ennyi idő áll rendelkezésre az ingerhatás megindításától a fejés befejezéséig, hogy a tőgyben tárolt tejet maradéktalanul ki lehessen nyerni. Alapvetően két fejési módszer különböztethető meg: a kézi fejés és a gépi fejés Kézi fejés: még a legmodernebb tehenészeti telepen is előf., jóllehet jelentősége a gépi fejéshez viszonyítva alárendelt. Marok-fejéskor a fejő a tőgybimbó tövét a mutató- és hüvelykujjával elszorítja, majd a többi ujjának egymásutáni zárásával a bimbócsatornából a tejet kipréseli. Gépi fejésnél a fejőgéppel szemben támasztott igények a következőkben foglalhatók össze. Tökéletesen ki kell fejni a tejet, a tej összetételében ne legyen elváltozás, a higiéniai követelmények maradéktalanul érvényesüljenek, termelékenyen és gazdaságosan kell könnyíteni a fejők munkáját, az állat szervezetét — elsősorban a tőgyét — ne károsítsa, a fejt tehénnek ne okozzon kellemetlen érzést. A szakszerű fejéshez (legyen az kézi v. gépi) bizonyos előkészítési munkaműveletek tartoznak, így: a tehenet fel kell készíteni a tejleadásra, az oxitocinhormon-hatást ki kell váltani, megfelelő higiénés körülményeket kell teremteni a csíraszegény tej nyeréséhez. Az előkészítés három fázisra osztható. A tőgy lemosásával kezdődik, majd letörlésével és masszálásával folytatódik. Az első tejsugarakat ellenőrzés céljából, lehetőleg sötét falú pohárba, tőgynegyedenként külön-külön kell kifejni; ennek célja a tej szemmel elvégezhető vizsgálata, hogy a tej a normálistól eltér-e v. nem, színe, szaga, konzisztenciája az egészséges tejre jellemző-e. A felsorolt fejés-t előkészítő munkaműveletek legfeljebb 1—2 percig tarthatnak! Ezután a fejőgép felhelyezésével a fejést azonnal meg kell kezdeni. A gépi fejés fő időszaka a fejőkelyhek felhelyezésétől, ill. a tejbeáramlás megindulásától kezdődik és tart mindaddig, amíg a tej megszakítás nélkül folyik. A jól és könnyen fejhető tehenek a fejési főszakasz egy percére vonatkoztatva átlagosan 2—3 kg tejet képesek leadni. Amikor a tej megszakításokkal folyik a tej vezetékben (rendszerint ezt a légbuborékok megjelenése is jelzi), meg kell kezdeni a gépi után-fejést. Ez abból áll, hogy a fejő az előkészítés idején végzett masszáláshoz hasonlóan megemelgeti, majd körkörös mozdulatokkal lefelé simítja az egyes tőgynegyedeket. Rendszerint a hátulsó tőgynegyedek szorulnak további után-fejésre. A szakszerűen végzett gépi fejéssel az összes tej kifejhető (kivéve az ún. visszamaradó tejet, amely csekély mennyiségű és a tejjáratokban marad vissza), kézi utócsepegtetésre ált. nincs szükség. A fejés befejeztével a tőgyet ismét szárazra kell törölni, hogy a bimbó végeken cseppekben maradt tej ne szolgálhasson táptalajul a baktériumoknak. A fejés végső művelete a tőgybimbók fertőtlenítése, ami permetezéssel v. bemártásos fürösztéssel történhet.
5 lenyűgöző arborétum télen Magyarországon
Az arborétumok nemcsak tavasszal vagy ősszel nyújtanak maradandó élményt. Télen különleges hangulat lengi be őket, a hóval borított tájak pedig egyedülálló látványt...
Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell
Az agyaggolyók – vagy más néven LECA (Lightweight Expanded Clay Aggregate) – a kertészkedés és növénygondozás világában az egyik legnépszerűbb talajhelyettesítők...
A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása
A karácsonyi cserepes virágok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem melegséggel és életörömmel töltik meg otthonunkat az ünnepek idején. A karácsonyhoz szorosan kapcsolódnak...
Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) az ünnepi időszak egyik legkedveltebb növénye, hiszen élénkpiros (vagy néha rózsaszín, fehér) fellevelei igazi karácsonyi hangulatot...
Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez
A téli borsó vetése izgalmas kertészeti projekt, amely lehetővé teszi, hogy a természet ritmusát követve már tavasszal az elsők között szüretelj friss, zsenge borsószemeket....
A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor
Az orchidea fajták nemcsak különleges szépségükkel, hanem eleganciájukkal is lenyűgöznek, így tökéletes ajándékot jelentenek bármilyen alkalomra – különösen az...
Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg
A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) sok háztartás kedvence, különösen a téli ünnepek alatt, amikor gyönyörű virágait bontja. Az idő azonban a növényekre is hatással van, és...
Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel
A talajforgatás, más néven ásás, avagy talajművelés, a mezőgazdasági gyakorlat része, amely számos előnnyel jár, de a modern agrárkutatások és környezeti megfontolások...
Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint
A karácsony közeledtével sok család számára elengedhetetlenné válik a karácsonyfa kiválasztása. A legelterjedtebb lehetőségek közé tartozik a vágott és a földlabdás...
Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre
Az ehető karácsonyi dekorációk nemcsak feldobják az ünnepi hangulatot, finomak és szépek, hanem közös kreatív programként is szolgálnak a család számára. Mézeskalács...
Föld nélküli amarillisz nevelés: vízben vagy viaszosan is csodás
Az amarillisz (Hippeastrum) az egyik legkedveltebb szobanövény, különösen télen és kora tavasszal, amikor gyönyörű, nagy virágai az otthon díszei lehetnek. Bár hagyományosan...
Fenyőfa vásár kisokos: melyik karácsonyfa fajtát válaszd idén
A fenyőfa vásárok megjelenése hivatalosan is elindítja az ünnepi készülődést, és ilyenkor sokan azon gondolkodnak: idén milyen legyen a fa? Kicsi vagy nagy? Klasszikus lucfenyő,...