Nem csak a fánk számít hagyományos farsangi ételnek, itt van ez a fantasztikus farsangi részeges csirke is. A vendégek rajongani fognak érte, és te is, mert a sütést leszámítva mindössze 10 perc előkészületet vesz igénybe. A részegessége abban rejlik, hogy a húst alkoholban pároljuk, ami készülhet sörrel és borral is.
A farsang története
A farsangi időszak hivatalosan, a katolikus kalendárium szerint vízkereszttől egészen hamvazószerdáig tart (január 6-február 22), ezt pedig hagyományosan bálokkal, ünnepélyekkel és mulatságokkal ünneplik meg.
A farsangi mulatságok eredete egy hiedelemre vezethető vissza: azt hitték ugyanis az emberek, hogy a tél utolsó napjaiban a Nap legyengül, és a gonosz szellemek életre kelnek. Vigalommal, gúnyoskodással és boszorkánybábu elégetésével akarták elűzni őket.
A 16-17. században a farsangi mulatságokat szó szerint betiltották, ezt pedig azzal magyarázták, hogy a farsangi ünneplés bujaságot szimbolizál. A farsang valóban már ekkor egy féktelen szórakozást jelenthetett az embereknek: a párválasztás mellett a szabályok felrúgását jelentette, a maszkok viselése pedig az arctalanságot, ami még jobban ösztönözte az embereket a kicsit sem visszafogott mulatozásra.
Az 1900-as évekre azonban már a nemesek körében is elterjedt az a fajta szórakozás, sőt: az óvodákban, iskolákban megkezdődtek a mára már a gyerekek kedvencévé vált farsangi, beöltözős ünneplések.
Magyarországon évszázados ünnepnek számít a farsangi időszakban a mohácsi busójárás, amikor szőrös maskarákba, álarcokba öltöznek a „busók” és hangoskodnak, viccesen riogatják az embereket, a lányok haját pedig kedvesen meghúzgálják. Farsang vasárnap van a nagy felvonulás, amikor egy gyülekezőhelyről indulnak el a főtérig, miközben tízezrek álnak emberi sorfalat nekik. Az esemény végén a főtéren egy hatalmas máglyát gyújtanak meg lezárásképpen.
A részeges csirke hozzávalói:
3 főre
• 6 db csirke alsócomb, vagy 3 db egész csirkecomb
• 2 dl száraz fehérbor
• 2 fej vöröshagyma
• 5 gerezd fokhagyma
• 1 db alma (kihagyható)
• 100 g bacon
• 1 teáskanál majoranna
• só
• bors
• 1 evőkanál vaj
A részeges csirke elkészítése
1. A csirkecombokat megmossuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával, és egy közepes méretű tepsibe rakjuk.
2. A fokhagymát megpucoljuk és a combok mellé dobjuk.
3. A hagymákat és az almát megpucoljuk, négybe vágjuk, és a húshoz adjuk.
4. A combokat betekerjük egy szelet baconnel.
5. A bort ráöntjük a húsra, majd az egészet lefedjük alufóliával.
6. A részeges csirkét a sütőbe toljuk 180 fokra, és 1 óra alatt lefedve pároljuk.
7. Egy óra múltán levesszük róla az alufóliát, feljebb csavarjuk a hőfokot 220 fokra, és 20-30 perc alatt megpirítjuk a combok tetejét. Néha locsoljuk meg a húst a lével.
8. Ha a combok megsültek, szedjük ki őket a tepsiből a hagymával és az almával együtt, tegyük őket félre lefedve a tálalásig.
9. A szaftot öntsük egy serpenyőbe, adjunk hozzá egy evőkanálnyi vajat, és főzzük addig magas lángon, míg kicsit besűrűsödik a mártás (kb. 5 perc).
10. A csirkecombokat tálaljuk rizzsel, krumplipürével és öntsük nyakon a mártással.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.