Nem csak a fánk számít hagyományos farsangi ételnek, itt van ez a fantasztikus farsangi részeges csirke is. A vendégek rajongani fognak érte, és te is, mert a sütést leszámítva mindössze 10 perc előkészületet vesz igénybe. A részegessége abban rejlik, hogy a húst alkoholban pároljuk, ami készülhet sörrel és borral is.
A farsang története
A farsangi időszak hivatalosan, a katolikus kalendárium szerint vízkereszttől egészen hamvazószerdáig tart (január 6-február 22), ezt pedig hagyományosan bálokkal, ünnepélyekkel és mulatságokkal ünneplik meg.
A farsangi mulatságok eredete egy hiedelemre vezethető vissza: azt hitték ugyanis az emberek, hogy a tél utolsó napjaiban a Nap legyengül, és a gonosz szellemek életre kelnek. Vigalommal, gúnyoskodással és boszorkánybábu elégetésével akarták elűzni őket.
A 16-17. században a farsangi mulatságokat szó szerint betiltották, ezt pedig azzal magyarázták, hogy a farsangi ünneplés bujaságot szimbolizál. A farsang valóban már ekkor egy féktelen szórakozást jelenthetett az embereknek: a párválasztás mellett a szabályok felrúgását jelentette, a maszkok viselése pedig az arctalanságot, ami még jobban ösztönözte az embereket a kicsit sem visszafogott mulatozásra.
Az 1900-as évekre azonban már a nemesek körében is elterjedt az a fajta szórakozás, sőt: az óvodákban, iskolákban megkezdődtek a mára már a gyerekek kedvencévé vált farsangi, beöltözős ünneplések.
Magyarországon évszázados ünnepnek számít a farsangi időszakban a mohácsi busójárás, amikor szőrös maskarákba, álarcokba öltöznek a „busók” és hangoskodnak, viccesen riogatják az embereket, a lányok haját pedig kedvesen meghúzgálják. Farsang vasárnap van a nagy felvonulás, amikor egy gyülekezőhelyről indulnak el a főtérig, miközben tízezrek álnak emberi sorfalat nekik. Az esemény végén a főtéren egy hatalmas máglyát gyújtanak meg lezárásképpen.
A részeges csirke hozzávalói:
3 főre
• 6 db csirke alsócomb, vagy 3 db egész csirkecomb
• 2 dl száraz fehérbor
• 2 fej vöröshagyma
• 5 gerezd fokhagyma
• 1 db alma (kihagyható)
• 100 g bacon
• 1 teáskanál majoranna
• só
• bors
• 1 evőkanál vaj
A részeges csirke elkészítése
1. A csirkecombokat megmossuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával, és egy közepes méretű tepsibe rakjuk.
2. A fokhagymát megpucoljuk és a combok mellé dobjuk.
3. A hagymákat és az almát megpucoljuk, négybe vágjuk, és a húshoz adjuk.
4. A combokat betekerjük egy szelet baconnel.
5. A bort ráöntjük a húsra, majd az egészet lefedjük alufóliával.
6. A részeges csirkét a sütőbe toljuk 180 fokra, és 1 óra alatt lefedve pároljuk.
7. Egy óra múltán levesszük róla az alufóliát, feljebb csavarjuk a hőfokot 220 fokra, és 20-30 perc alatt megpirítjuk a combok tetejét. Néha locsoljuk meg a húst a lével.
8. Ha a combok megsültek, szedjük ki őket a tepsiből a hagymával és az almával együtt, tegyük őket félre lefedve a tálalásig.
9. A szaftot öntsük egy serpenyőbe, adjunk hozzá egy evőkanálnyi vajat, és főzzük addig magas lángon, míg kicsit besűrűsödik a mártás (kb. 5 perc).
10. A csirkecombokat tálaljuk rizzsel, krumplipürével és öntsük nyakon a mártással.