Hogyan termessz fahéjfát?
A fahéjfa meglepően egyszerűen nevelhető, mert nem igényel túl sok gondoskodást. Ezek a fák viszonylag száraz, jó vízelvezetésű, savas talajban érzik jól magukat, és egy nagyobb méretű növénytartóban is eléldegélnek.
Sok napfény kell nekik, ezért lehetőleg tartsd olyan helyen fahéjfáidat, ahol a lehető legtöbb közvetlen napfény éri őket. USDA 9 és ennél melegebb területeken a szabadban is nevelhetők (ilyenkor jól trágyázott, homokos talajra van szükségük). Méretük is tetszés szerint szabályozható – rendszeres metszéssel meg lehet tartani 90cm-es magasságukat, vagy ha van elég helyed, akkor hagyhatod, hogy elérjék 2,5 méteres termetüket is.
A fahéjfa szaporítása
A fahéjfát palántákkal, kigyökereztetett dugványokkal, vagy légbujtással lehet szaporítani. A magvak a bogyótermésben találhatók. A magvakat érdemes alaposan letakarítani és kiszárítani, majd lehetőség szerint minél előbb elültetni. A csírázás nagyjából három héten belül lezajlik. Négy hónappal a csírázást követően nagyobb cserépbe kell ültetni őket, majd később egy még nagyobba, vagy közvetlenül ki a szabadba. Ezt követően a fa méretét a növénytartó határozza majd meg.
A fahéjfa gondozása
Mint említettük, a fahéjfa nem igényel túl sok gondoskodást. Mialatt aktívan növekszik, ajánlatos havonta egyszer folyékony műtrágyával támogatni, metszeni pedig szüreteléskor javasolt, persze csak ha szeretnéd szabályozni a méretét és formáját. Mivel a gyökerek hajlamosak kirohadni csak mértékkel öntözd, ezen kívül pedig ügyelj rá, hogy a hőmérséklet soha ne csússzon 16°C alá (akár kint tartod, akár bent).
A fahéjfának legalább két évre van szüksége, hogy kérge szüretelhetővé váljon. Ezt követően a szárakat ajánlatos a talaj közeléig visszavágni, hogy új szárak növesztésére ösztönözd a fát. Várj, hogy az új hajtások két évet növekedhessenek, eközben pedig metszd őket rendszeresen, hogy egyenesek maradjanak. Szüreteld le őket, ha elérik a 2-3 méter magasságot, és 2-5cm átmérőt (persze ha házon belül tartod őket, akkor bizonyára a plafon diktál majd.
A fahéj szüretelése és tárolása
Mint említettük, ehhez legalább két évet kell várnod. A fahéjat két formában lehet szüreteli: fiatal gallyakként, vagy teljesen kifejlett ágakként. A fiatal gallyak szüreteléséhez először is durván 7-8cm-es szakaszokra kell vágnod őket. Ezeket a darabkákat az egyik végüktől a másikig fel kell vágni, hogy le tudd hámozni róluk a kérget. Ekkor ezek azonnal begöndörödnek, ami teljesen természetes. Hagyd őket száradni a szabadban, lehetőleg a napon, ahol jól szellőzhetnek.
A kifejlett ágakat szintén ekkora szakaszokra kell darabolni, majd végigvágni, de ügyelve arra, hogy ne vágj bele teljesen a szárba. Az ágdarabokat némi vízben fellazíthatod, hogy könnyebb legyen eltávolítani a kérgüket. Ez után kanalazd ki a belsejüket, és hagyd, hogy a sötét kéregrészek teljesen kiszáradjanak. Tartsd a kiszárított fahéjdarabokat hűvös, száraz helyen, lehetőleg jól záródó tárolókban.