Egy másik opció műanyag fóliaalagútban vagy hidegágyban termeszteni endíviáidat. Ezek a szerkezetek szintén a hidegtől védik növényeidet, hogy tovább maradhassanak életben a kertben. Egy jó hidegágy például még a fagyosabb hónapokban is képes megóvni az endíviákat.
Az eníviák fagyasztása és befőzése
Van egy jó hírünk: nem csak a szabadban tartogathatod hosszútávon endíviáidat, megfelelő módszerekkel ugyanis későbbi felhasználásra is tartósíthatod őket. Sokan egy hideg pincében helyezik el őket, ahol az endíviák hetekig, vagy akár egy-két hónapig is frissek maradhatnak. Fontos azonban, hogy eközben rendszeres, gyenge vizes permetezést igényelnek majd.
Ha nincs pincéd, akkor sincs veszve semmi, envídiáid ugyanis a fagyasztóban is frissek maradhatnak egy ideig – nagyszerű hír azoknak, akik télen is szeretnék felhasználni kedvenc fogásaikhoz. Az endíviákat fagyasztás előtt blansolni kell. Ehhez 2-3 percig főzd őket forró vízben, majd utána rögtön helyezd őket hideg vízbe (óvatosan, meg ne égesd magad). A blansolás segít megőrizni a levelek színét, míg az ízükre és textúrájukra nem lesz különösebb hatással.
A leghatékonyabb tartósítás érdekében helyezd endíviáidat egy légmentesen zárható műanyag zacskóba. Lefagyaszthatod őket úgy is, mint a káposztákat, vagy akár fel is apríthatod őket a blansolás előtt, majd mehetnek a fagyasztóba. A kiolvasztott endíviát a spenóthoz hasonlóan lehet felhasználni, de készülj fel rá, hogy a kiolvasztás után kissé megpuhul majd, de ettől függetlenül ízletes és tápláló marad.
Az endíviák befőzésével a legtöbben inkább nem kísérleteznek, ugyanis nincs igazán elfogadott álláspont arról, hogy biztonságos-e, vagy sem. Mivel azonban fagyasztása ilyen egyszerű, nem is érdemes a befőzéssel próbálkozni. Remélem, hogy tudtam nektek segíteni, fogadjátok meg tanácsaimat mindenképp!