Napjainkban a kereskedelmi láncok egyre szélesebb körben használják az önkéntes élelmiszer-biztonsági szabványokat annak érdekében, hogy bizonyítsák: megfelelnek a különböző vevői követelményeknek. Minden élelmiszerrel foglalkozó vállalkozás számára ismert, hogy működésük megfelelőségét bizonyítaniuk kell vevőik számára.
Követelmények
E követelmények azonban - különösen a multinacionális cégek beszállítói számára - sok esetben eltérnek egymástól. Ez megnehezíti a vállalkozások feladatát abban a törekvésükben, hogy minden vevőjük számára a lehető legjobb feltételeket biztosítsák termékük minőségét és a feldolgozás körülményei tekintetében. Különösen élesen jelentkeznek ezek a nehézségek a kereskedelmi láncok beszállítói felülvizsgálatai során, amikor néha egy időben, egymásnak ellentmondó követelményeket fogalmaztak meg a láncok által megbízott auditorok a beszállító számára.
Egyesült Királyság
Ez indukálta - először az Egyesült Királyságban - azt az élelmiszer-ipari törekvést, hogy olyan, minden kereskedő és feldolgozó számára elfogadható követelményrendszert hozzanak létre az ipar gyakorlati tapasztalatait felhasználva, amely egyrészt megelőzi az eltérő értelmezésekből származó szakmai vitákat, másrészt csökkenti a beszállítói auditok számát és a velük járó felesleges költséget.
HACCP-rendszer
Az élelmiszeripar és a kereskedelem felismerte az ISO 9001-es rendszer korlátait az iparágban, és egyben azt, hogy a HACCP-rendszer gondolkodásmódja alapja lehet - az élelmiszer-biztonságon kívül - a technológia és a minőség szabályozásának is.
A Jó Higiéniai és Gyártási Gyakorlat beépítésével hatékony követelményrendszer alakítható ki a termékfelelősség és az elvárható gondosság bizonyítására. Napjainkban már a nemzetközi gyakorlatban is egyre szélesebb körben használják az önkéntes élelmiszer-biztonsági szabványokat annak érdekében, hogy bizonyítsák: megfelelnek a különböző vevői követelményeknek. Azokat elsősorban a kiskereskedelmi hálózatok saját márkaneve alatt forgalmazott termékek élelmiszer-biztonsági, minőségbiztosítási és jogi megfelelőségének bizonyítására használják, de sok esetben az ilyen termékekhez alapanyagokat vásárló vagy a maguk márkanevével forgalmazott termékeket előállító élelmiszer-feldolgozók is megkövetelik beszállítóiktól.
EFSIS-szabvány
Az EFSIS-szabvány Az első ilyen szabvány a múlt század kilencvenes éveiben az EFSIS (European Food Safty Inspection Service, Európai Élelmiszer-biztonsági Felügyelő Szolgálat) Egyesült Királyságban kidolgozott 1994-es dokumentuma volt, amely 36 szabványpontban foglalja össze a követelményeket. Ezt az ipar a kiskereskedelmi láncokkal közösen dolgozta ki annak érdekében, hogy a vevői elvárásokat teljesítse. A szabvány lényege, hogy - a HACCP-rendszer logikáját követve - az adott iparág speciális technológiai problémái köré rendezve határozza meg, mit kell tenni az élelmiszer-biztonság, az egyenletes minőség és rendeletek, előírások betartása érdekében.
Ez az olyan vállalkozások számára, amelyek hatékonyan működtetett HACCP- és ISO-szabvány szerinti rendszerekkel rendelkeznek, és megvalósítják a jó higiéniai gyakorlatot, elsősorban az intézkedések szakmai helyességének átvizsgálását és bizonyítását igényli.
Elsősorban olyan feladatokra kell a korábbinál pontosabb és részletesebb szabályozás, mint a folyamatszabályozás validálása, a minőségmegőrzési idő megfelelőségének bizonyítása, az idegen anyaggal való szennyezést megelőző és elhárító módszerek, továbbá a GHP ágazatspecifikus alkalmazása, a termékvisszahívási és a minőségi előírások helyes szakmai tartalmának meghatározása.
Az EFSIS az egyik legelismertebb, harmadik fél által nyújtott, olyan független szolgáltatás, amely az élelmiszer-előállítók, a kiskereskedelem és a vendéglátók működését világszerte felülvizsgálja annak érdekében, hogy biztosítsa a legmagasabb szintű követelményeknek való megfelelést. Az EFSIS a nagyobb kereskedelmi hálózatok független élelmiszerüzletek, szerződéses étkeztetők, gyorsétteremláncok és az élelmiszerláncban termelő összes többi vállalat számára kidolgozott felülvizsgáló és tanúsító szolgáltatás. A szabvány vállalatok, vállalkozások minőségirányítási rendszereinek felülvizsgálatára is vállalkozik, az élelmiszertermékek széles skálájában.
BRC-szabvány
A BRC-szabvány Az EFSIS sikerét látva dolgozták át, illetve rendszerezték az angol kereskedelmi láncok követelményeiket a Brit Kiskereskedelmi Konzorcium (Britsh Retailer Consortium, BRC) "Kiskereskedelmi láncok saját márkaneve alatt forgalmazott élelmiszertermékek beszállítóira vonatkozó szakmai követelmények" című szabványában. Az EFSIS-szabvány lényegében megegyezik a BRC-szabvánnyal, de még néhány további ajánlást tartalmaz. Jelenleg a BRC-szabványnak megfelelő tanúsítások több mint 70 százalékát az EFSIS végzi, tehát az EFSIS-tanúsítás egyben BRC-tanúsítást is nyújt.
A két követelményrendszer közös jellemzői Mindkét követelményrendszer alapfeltétele a működő élelmiszer-biztonsági rendszer (HACCP), tartalmazza a minőségirányítási rendszer (ISO 9001:2000-es) legszükségesebb elemeit, emellett megfelelő üzemi (gyártási, higiéniai) környezetet feltételez. Az alapkövetelményekhez tartozik a termékellenőrzés szabályozása, a nyomonkövethetőség, a termék előállítási folyamatának szabályozása és a személyzettel kapcsolatos higiéniai, képzettségi elvárások.
A BRC/EFSIS-követelményrendszer nem azonos az ISO 9001:2000-essel, vagy a HACCP-vel, hanem olyan, HACCP-rendszerre épülő, annak szemléletét követő, a jó gyártási és higiéniai gyakorlat segítségével tervezett, a termelés gyakorlati szempontjaira összpontosító rendszer, amely felhasználja a minőségügyi rendszerek fontosabb elemeit is. Mindkét szabvány kis "nem-megfelelőségek" és "ajánlások" kategóriába sorolja az audit során tapasztalt eltéréseket. Ha a súlyos és kis "nem-megfelelőségeket" az előírt rövid határidőn belül kijavítják, a vállalat tanúsítást kaphat.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.