Ahogy a tavasz lassan végérvényesen is átveszi az uralmat az időjárás felett, lassan a növények is rügyezni kezdenek, hogy idővel virágokba borulhassanak. Tavasszal lényegesen több friss zöldség kerülhet az asztalra, sokan azonban bele sem gondolnának, hogy különféle virágokkal is kiegészíthetnék kedvenc fogásaikat. Bizony, számos növény virágai is ehetők, akár saláták részeként, akár jégkockákban vagy épp kandírozva is (édesszájúak előnyben). Íme tehát néhány virág, amiket bátran kipróbálhatsz (ha nem vagy allergiás rájuk).
Borágó (Borago officinalis)
A borágó gyönyörű kék, csillagformájú virágainak íze az uborkáét idézi, így nem csoda, hogy már rég óta használják őket salátákban. Szintén érdemes limonádékban és frissítő koktélokban is kipróbálni őket.
Orvosi körömvirág (Calendula officinalis)
A „szegény ember sáfrányaként” is emlegetett aranyszínű körömvirág szirmainak íze valóban a sáfrányéhoz hasonlít, ha megfelelően készítik el. Egyszerűen sautézd meg némi olívaolajban, hogy kiengedje magából az ízét, és már kész is! A nyers körömvirágszirmok íze enyhébb, kissé csípős, és segít feldobni a kaszinótojásokat.
Cukkini (Cucurbita pepo)
A cukkini világossárga virágainak enyhén édeskés íze van. Nagyszerűen illik kecskesajtos töltelékekbe, vagy akár pizzákra is.
Hibiszkusz (Hibiscus)
A hibiszkusz édes-savanyú szirmai ízüket tekintve leginkább a tőzegáfonya terméséhez hasonlítanak, tehát ideálisak többek között teákhoz és koktélokhoz is. Dobj egy ki nem nyílt hibiszkuszbimbót kedvenc italodba és nézd, ahogy kinyílik benne.
Levendula (Lavandula)
Az édes és kissé parfümös ízű levendula többféleképpen is felhasználható. Egyesek pezsgőbe szórják, míg mások koktélokban vagy desszertekhez fogyasztják. Az interneten megannyi receptet találsz, amihez levendulára van szükség – csak győzz választani.