Az ibolyák a tavaszi kertek rendkívül népszerű, pici, kékes virágai. A napokban már mindenki biztosan észrevette, ahogy elöntötték a kerteket, utcákat illatos bimbóikkal. Azt viszont kevesen tudják róluk, hogy ezek a növények nem csak szépek, hanem finomak is! Mostani cikkemben elmondom, hogyan fogyaszthatod, használhatod fel ezt a tavaszi szépséget.
Rengeteg olyan virág található környezetünkben, amelyek ehetőek, épp ezért rengeteg ember előszeretettel dolgozza fel őket, elsősorban édességként. A legtöbbször ilyenkor az emberek a bodzára gondolnak, melynek már elterjedt híres szörpje, lekvárja, esetleg rántani is lehet. De nem szabad elfeledkeznünk az ibolyáról sem!
A legelterjedtebb az ibolyafajták közül az illatos ibolya, illetve a kerti ibolya, melyeket már a gyógynövények irodalma is ehetőként említ meg. A mostani cikkemben elsősorban az illatos ibolyáról lesz szó, hiszen az ibolyák között vannak védett fajták is, ezért vigyáznunk kell velük, sőt az sem mellékes, hogy a gasztronómiában is fontos az illat. Ugyanakkor az elején érdemes azt megemlíteni, hogy a virágot nem szabad túlzott mértékben fogyasztani, mert hashajtó hatású lehet.
Mit érdemes készítenünk az ibolyából?
A tavasz lila csemegéje: készítsetek ibolyalekvárt
Első lépésként szedj, gyűjts össze egy nagyobb tejfölös vödörnyi ibolyát (nagyjából egy liternyit). Ez kicsit sokáig tarthat, főleg hogyha a szebb, sötétebb darabok után kutatsz, viszont higgyétek el, az isteni végeredményért megéri! Miután ez megtörtént, akkor el kell kezdened az ibolyák fejét leszedni. Amennyiben a növény piszkos, mosd azt meg.
Nagyjából 1,5 liter vízhez önts egy laposabb evőkanálnyi citromsavat, majd tedd fel forrni. Amint már forr a citromsavas víz, akkor öntsd bele az ibolyákat. Fedd le egy fedővel a lábast, majd 2 – 3 órát hagyd főni a szirmokat. Néha nézz rá a főzetre, és forgasd át benne a növényeket.
Ha letelt a megadott időintervallum, akkor szűrd le a forralt folyadékot. Erre példának okáért a Spar-os környezetbarát vászonzsák tökéletes lesz!