Korábbi cikkünkből már olvashattad, hogy miért is fontos újévkor hüvelyeseket és malachúst ennünk, de ha nem igazán van a zsebedben hozzá egy-egy jó recept, akkor most mutatunk 3 szerencsehozó ételt szilveszterre és az újévre, amiket könnyedén elkészíthetsz a mulatságra.
Újév első napján babonáink szerint, nem maradhat le az étkező asztalról a malacsült és a lencse, hogy az újévünket szerencsével indíthassuk és bebiztosítsuk azt a következő évre a gazdagságunk mellé. Ezért most mutatunk 3 szerencsehozó ételt szilveszterre és az újévre, hogy a következő éved neked és családodnak is sikeres lehessen a néphiedelmek szerint!
1. Tejfölös lencsefőzelék
Az egyik legismertebb újévi étel, amely szerencsét hoz, az a lencsefőzelék. Nem kell órákat eltöltened a konyhában, hogy jól sikerüljön, ezzel a verzióval megspórolhatod az előkészületeket:
Hozzávalók:
- 4 - 6 ek zsír vagy olaj
- 300 g kolozsvári vagy másmilyen húsos szalonna
- 1 fej hagyma (150 g)
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt kömény
- ½ ek cukor
- kb. 800 ml víz (vagy alaplé)
- 1 kg konzerv lencse
- 1 ek mustár
- 150 g tejföl
- 3 db babérlevél
- só, bors
Elkészítés:
Szalonnát megpirítjuk egy lábasban, majd kivesszük, és ugyanebben alábasban lepirítjuk a felszeletelt hagymát, fokhagymát, ízesítjük a köménnyel és a cukorral, majd ráöntjük a vizet és a leszűrt lencse felét, majd hagyjuk, hogy felforrjon. Forrástól számítva még 5-10 percig hagyjuk bugyogni alacsony lángon. Hőkiegyenlítéssel hozzákeverünk egy kis mustárt és a tejfölt és turmixgépben pürésítjük. Visszaöntjük a lábasba, visszatesszük hozzá a szalonnát és a maradék lencsét, hozzáadjuk a babérlevelet és 5-10 percig lassú tűzön tovább főzzük. Ne felejtsük el sózni, borsozni.
2. Baconbe tekert sertésszűz
Mindössze 40 perc elég az elkészítéséhez, és tuti mindenki imádja majd!
Hozzávalók:
- kb. 600 g sertésszűz
- 6 - 7 szelet bacon
- só, bors
- 1 ek olaj
Elkészítés:
A húst mosás után sózzuk, borsozzuk, majd tekerjük körbe baconnel és egy kis kevés olajon magas hőmérsékleten körbepirítjuk minden oldalát, és közben a sütőt melegítsük elő 200 fokra. Sütőben süssük még 10 percig, majd szedjük ki tányérra és tálalás előtt hagyjuk még pihenni 10 percig.
3. Rakott lencsés édesburgonya
Igazi megúszós szilveszteri kaja, amit ráadásul szuper egyszerű elkészíteni!
Hozzávalók:
- 500 g édesburgonya
- 5 ek tejföl
- só
- 80 g füstölt sajt
- 1 szál kolbász
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk füstölt paprika
- 300-400 ml víz
- 1 fej hagyma
- só, bors
- 1 tk őrölt kömény
- 1 konzerv lencse
Elkészítés:
Először a megtisztított édesburgonyát vékony szeletekre vágjuk és felforrt sós vízbe dobjuk 2 percre, majd leszűrjük és hideg vízzel átmossuk, hogy tovább ne főjjön.
A ragu elkészítéséhez a kolbászt kis kockákra vágjuk, és hagyjuk, hogy kiengedje a zsírját, hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, fokhagymát, fűszerezzük és együtt üvegesre pároljuk, majd felöntjük a víz felével. Ha elkezdett sűrűsödni, jöhet a maradék víz és a lencse. Pár perc forralás után, ha újra besűrűsödött, akkor elzárhatjuk.
Ezután következik a rétegezés a tepsibe. A krumpli felét az tepsi aljára tesszük, erre jöhet a ragu fele, majd megint krumpli és megint ragu, az egészet megkenjük tejföllel, leszórjuk sajttal és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.