Az olajok fontos szerepet játszanak mind a mindennapi főzés során, mind az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként, de a melegítés során nem minden olaj egyforma. Van, amelyiknek kifejezetten rosszat tesz a hevítés, és van, amelyik jól reagál rá.
Mik is valójában a főzőolajok?
Az olaj minden konyhának az alapanyaga, sok kedvenc receptünk központi eleme, legyen az akár egy saláta öntet része vagy az, amin megpirítjuk, megsütjük a különböző alapanyagokat. Minden olaj arról a dióról, magról, gyümölcsről, növényről vagy gabonáról kapta a nevét, amelyből kivonták, és jellemzően a legelterjedtebb zsírja szerint hivatkoznak rá – ez lehet telített, többszörösen telítetlen vagy egyszeresen telítetlen.
Egészséges olaj főzéshez: Hogyan válasszuk ki a megfelelő olajat?
Az egyik első dolog, amit figyelembe kell venni az olajválasztásnál, hogy hogyan dolgozták fel az olajat, mert ez befolyásolja, hogyan teljesít a főzés során, és végső soron mennyire egészséges. A „szűz” vagy „extra szűz” feliratú címkék arra utalnak, hogy az olajat minimálisan, vegyszerek használata nélkül dolgozták fel. A „hidegen sajtolt” azt jelzi, hogy az olajat hő nélkül vonták ki, és ennek eredményeként a tápanyagok és az enzimek a késztermékben maradnak. Az ilyen leírásokat hordozó olajokat gyakran finomítatlan olajoknak nevezik.
A finomított olajokat viszont vegyszerekkel dolgozzák fel. Előfordulhat, hogy jobban tűrik a hőt, mivel a finomítási folyamat eltávolítja a tápanyagokat, enzimeket és egyéb vegyületeket, amelyek nagyobb valószínűséggel égnek el. Azonban tartalmazhatnak vegyszermaradványokat, és nem tartják meg természetes tápanyagaikat vagy enzimeiket.
Olívaolaj
A mediterrán étrend kulcsfontosságú összetevője, az olívaolaj az olajfa gyümölcsének levéből készül, és számos egészségügyi előnyéről ismert, a szívbetegségek elleni védelemtől a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséig. Az olívaolaj csak egy kettős kötést tartalmaz, és így jobban ellenáll a főzés során fellépő változásoknak, így az egyik legjobb olaj a főzéshez, sütéshez.
Kókuszolaj
Bár a kókuszt olajnak nevezik, valójában ez egy zsír, amely szobahőmérséklet felett szilárdból folyékonyra olvad. Jellegzetes íze és textúrája van, amely egyedi érzetet kelt a szájban, és nem biztos, hogy minden ételhez illik, de sokhoz pedig kifejezetten jól passzol.
A túlnyomórészt telített zsírokból (92%) álló kókuszolaj magas telített és alacsony telítetlen zsírtartalma miatt jobban ellenáll az oxidációnak, mint a telítetlen olajok, mint a napraforgó- és az olívaolaj. Ennek ellenére azonban viszonylag alacsony füstpontja van, ezért hosszan tartó sütés esetén káros anyagok, köztük policiklusos aromás szénhidrogének képződhetnek, így amihez tudjuk ajánlani az leginkább palacsinta, tojás vagy egyéb, hamar elkészülő ételek, melyekhez nem kell sokáig hevíteni.
Napraforgóolaj
A napraforgóolaj alacsony telített zsírtartalmú, és a választott típustól függően magas lehet a linolsavban vagy az olajsavban. A magas olajsavtartalmú napraforgóolaj stabilabb a főzéshez.
Ennek a magolajnak az egyik fő hátránya, hogy több káros aldehidet termel, mint az olíva-, repce- vagy kókuszolaj, függetlenül az alkalmazott főzési módtól. Emiatt csak alacsony hőfokon történő főzési módokhoz ajánlott.
Avokádóolaj
Az avokádófa terméséből préselt olajat gyakran az olívaolajhoz hasonlítják. Különösen gazdag az olajsavban, ami növeli az olaj stabilitását magas hőmérsékleten. Számos tanulmány alátámasztja sok egészségügyi előnyét, beleértve a szív- és érrendszerre gyakorolt hatásokat is. Az egyik szempont, amelyben az avokádó legyőzi az olívaolajat, a füstpontja, amely magasabb a finomított és a finomítatlan változatnál is. Sajnos az ára viszont elég borsos.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.