Ha szeretnél te is egészségesebben élni, de nem vagy hajlandó erre sok pénzt költeni, akkor mindenképpen érdemes elolvasni cikkünket. Most elmondjuk, hogyan hozhatsz létre kevés pénzből, gyorsan és könnyedén egészséges kertet!
Egészséges zöldségek termesztése
Azzal mindenki tisztában van, hogy a zöldségek a legegészségesebb élelmiszerek közé tartoznak, hiszen hasznos fitotápanyagokat tartalmaznak, amikről még a szakértőknek is csak annyit sikerült megfejteniük, hogy jót tesznek a szervezetünknek (csak éppen azzal nem vagyunk teljesen tisztában, hogy hogyan). Mindemellett víz és rostok is vannak bennük, amelyek elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez. Nem csoda tehát, hogy sokan igyekeznek egész évben elegendő zöldséget fogyasztani, hogy biztosítsák szervezetük tápanyag-utánpótlását.
Ez a feladat azonban sokakon kifoghat, hiszen a legtöbben úgy tudják, hogy az évnek csupán bizonyos részei alkalmasak a növénytermesztésre, míg a többiben (első sorban ősszel és télen) kénytelenek várni vagy a készleteikre hagyatkozni. Szerencsére némi válogatással és kellő gondoskodással biztosíthatod, hogy egész évben friss zöldségek kerüljenek tányérodra. Hogy segítsünk ebben, a válogatást át is vállaltuk, ezért most felsorolunk 10 egészséges haszonnövényt, amikkel mind a négy évszakot kitöltheted!
Egészséges haszonnövények
Bizonyos zöldségeket akár majd télen is vagy legalább is olyan hideg időkben is termeszthetsz, amikor más növények téli álmukat alusszák, vagy egyáltalán nem képesek megmaradni. Tehát, ha a mostani nagy melegben nem is, egy pár hónap múlva érdemes elkezdeni ezeket a zöldségeket termeszteni! Addig peddig ismerkedj meg velük.
Cikória (Cichorium intybus var. sativum)
A gyakran kávé kapcsán emlegetett cikória (a mezei katáng egyik változata) egy főgyökeres zöldség, és a vörös cikória illetve az endívia közeli rokona, azonban családtagjaival ellentétben sokkal jobban tűri a meleg körülményeket. Késő tavaszi szüreteléséhez már az előző év nyár végén érdemes elültetni, vagy kora tavasszal, hogy egészen télig fejlődhessen a kertben. A lényeg az, hogy hideg időben kezdjen el kifejlődni, és végül hidegben is szüreteld le.
A cikória levelei és gyökerei
A cikória kellemesen kesernyés leveleit párolással és sütéssel lehet édesebbé varázsolni, de nyersen salátákhoz is remek hozzávaló lehet egy gazdagabb ízhatás érdekében. A gyökereket bármikor fel lehet ásni, amikor a talaj még alkalmas a megmunkálásra.
A cikória jótékony hatásai
A cikória enyhítheti a magas vérnyomást, segíthet a szívleállás elkerülésében, javíthatja az étvágyat, enyhítheti a gyomorpanaszokat, a székrekedést, a máj- és az epehólyag-problémákat és lassíthatja a gyors szívverést is.
Könnyedén termeszthető
A cikória egyik legjobb tulajdonsága, hogy még rosszabb minőségű talajban is meglehetősen egyszerűen termeszthető zöldség. Persze ha ideális körülményeket tudsz biztosítani számára, akkor sokkal bőségesebb termésekre és szüretekre számíthatsz. Valójában annyira igénytelen, hogy akár gyomként is nevelheted kertedben – csak ültesd el valahova, és hagyd, hogy az eső „gondozza” (szárazságban azért nem árt kisegíteni néha). A következő oldalon folytatom!
WikimediaImages képe a Pixabay -en.