A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása pozitívan hat az egészségünkre, de, hogy könnyedén eligazodjunk, melyek a leghasznosabbak számunkra, a Medical News Today rangsorolta őket. Eszerint mutatjuk most be nektek a 12 legjobb, legegészségesebb gyümölcsöt, fogyasszátok mindet bőségesen!
Egészséges gyümölcsök – Citrom
A citrom serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot. Mivel sok benne a C-vitamin, segíti a meghűléses betegségek megelőzését. A közkedvelt aromájú fűszert a külső héjából nyerjük. Az érett citrom a legértékesebb oldó és méregtelenítő gyümölcs – sajnos, nálunk nemigen kapható. A bolti citromot éretlenül szüretelik és utóérlelő vegyszerekkel permetezik, ezért héjának minősége gyengébb.
Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket. Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat.
A citromlé hígítva is elpusztítja a kolera-, a diftéria- és a tífuszbaktériumokat. Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amin a citrom ne segítene. A bőrnek is elsőrendű fiatalítója és regenerálója; megelőzi a kopaszságot, erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat. Mandula- vagy avokádóolajjal elegyítve jó bőrápolószer. Ha ezt erősen a fejbőrbe dörzsöljük, hamarosan megszünteti a haj korpásodását, megakadályozza a hajhullást.
Egészséges gyümölcsök – Eper
Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma, a benne lévő víz és rostok szintén hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez. Kalciumot, magnéziumot, káliumot, C-vitamint, tiamint, riboflavint, niacint, B6-, A- és K-vitaminokat tartalmaz. Magában is finom, de joghurttal, tejföllel keverve isteni!
Egészséges gyümölcsök – Narancs
Gazdag A-, B-, C-vitamin forrás. Nagyon jó ízjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító. Itt említjük meg a kürasszó kérget, amely a nyugat-indiai szigetcsoport egy részén termő, különleges narancsfajta héja. Ebből készítik a "Curaçao" néven ismert likőrt(kürasszó-likőr) vagy a narancsos csokoládét is. Nyers állapotában reszelve, de szárítva is használják.
Higiéniai szempontból fontos, hogy a felhasználás vagy szárítás megkezdése előtt alaposan tisztítsuk meg. Különböző édességek, cukrászati termékek, likőrök, de édes sütemények és krémek készítéséhez, valamint sütve készített szárnyas ételekhez, virágát illatszerek alapanyagául is használják. A narancs tele van antioxidánssal: karotinnal, és flavonoidokkal. A benne levő limonén különösen a mell- és tüdőrák elleni harcban hatásos. A következő oldalon folytatom!