Így termessz édesebb céklát nagyon egyszerűen- melyek az édes cékla fajták?

Így termessz édesebb céklát nagyon egyszerűen

VN, NA
hirdetes

Habár a céklákra sokan csak egy ízletes savanyúságként tekintenek, egyre több szakács és kertész igyekszik nem csupán magát a termést, hanem a leveleket és a gyökereket is felhasználni különféle receptek elkészítéséhez. Szóval mi a teendő, ha az ember édesebb céklákra vágyik? Az alábbiakban ehhez kínálunk néhány hasznos tanácsot!

Édes cékla típusok

Válogass az édesebb céklafajták közül

A céklák jellegzetes ízéért a geozmin felelős. Ez a vegyület természetesen előfordul a céklákban, és egyes fajták többet termelnek, mint mások. A legjobb ízű céklákban kiegyensúlyozott mennyiségű cukor és geozmin található.
A cékláknak is többféle fajtáját különböztetjük meg, amelyek között persze édesebbeket is találsz. Íme néhány példa:
•    Chioggia – A Chioggia cékla egy édes, olasz hagyatékfajta, aminek jellegzetes piros és fehér csíkjai vannak.
•    Detroit Dark Red – Ez egy mélyvörös színű, kerek céklafajta, ami kevésbé kényes a talaj- és hőmérsékleti viszonyokra.
•    Formanova – Egy hosszúkás, hengerformájú céklafajta, ami nagyjából 20 cm hosszúra nő meg. Formája miatt könnyedén szeletelhető.

hirdetes
•    Golden – A Golden céklák sárga színűek, ízük azonban éppen olyan édes, mint a vörös cékláké. Egy nagy előnyök, hogy sokkal kevésbé nedvesek, így könnyebb elkerülni velük azokat a nehezen kimosható foltokat.
•    Lutz Greenleaf – Egy szokatlanul méretesebb céklafajta, ami akár az átlagnál négyszer nagyobbra is képes megnőni. Fontos észben tartani, hogy akkor a legédesebbek, amikor még kisebbek.

Hogyan termessz édes céklát?

Habár a legtöbb cékla alapvetően édeskés ízű, egyesek édesebbek az átlagnál. A mellett, hogy az édesebb változatok közül válogatsz, egyes módszerekkel hozzásegítheted őket, hogy még édesebb ízt kínáljanak.

Volt egy időszak, amikor a céklatermesztéssel foglalkozó gazdák a terméseik csökkenő cukortartalmára panaszkodtak. Némi kutatás után arra jutottak, hogy a talaj volt a hibás, egész pontosan az organikus, természetes anyagok hiánya, amiknek a helyét a mesterséges vegyi műtrágyák vették át.

Éppen ezért, ha édesebb céklákat szeretnél termeszteni, akkor felejtsd el a vegyszereket, és csak természetes, szerves anyagokkal tápláld a talajt céklaágyásaidban. Már az ültetéskor ajánlott egy nagy adag organikus anyagot hozzáadni a talajhoz.

A vízstressz szintén megváltoztathatja a céklák ízét. Ha nem kapnak elegendő vizet, akkor a céklák íze enyhén kesernyéssé válhat, és fehér gyűrűk jelenhetnek meg bennük (persze ezek a gyűrűk egyes fajtákban természetesen előfordulnak).
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-12-09

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése remek lehetőség arra, hogy már tavasszal friss, zsenge termést takaríts be – megfelelő gondoskodással bőséges szüretben lehet részed!

2024-12-05

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Segítünk dönteni, hogy idén is tökéletes legyen az ünnepi hangulat – fedezd fel mindkét opció előnyeit és hátrányait!

2024-12-05

Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel

Az ásás, más néven talajforgatás, egy régóta alkalmazott talajművelési technika, amelynek előnyeit és hátrányait szakértő segítségével vizsgáltuk meg.

2024-12-07

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Fedezd fel a legszebb orchidea fajtákat, amelyek idén karácsonykor is tökéletes ajándékok lehetnek, és örömet szerezhetsz velük minden növénykedvelőnek!

2024-11-22

Téli sarjadékhagyma termesztés: friss zöldség a leghidegebb hónapokban

A téli sarjadékhagyma termesztése egyszerű és praktikus módja annak, hogy a hideg hónapokban is friss, vitaminokban gazdag zöldség kerüljön az asztalodra.

2024-11-30

A karácsonyi kaktusz locsolása és 7 tipp a virágzás megőrzéséhez

A karácsonyi kaktusz locsolása az ünnepi szezon egyik legfontosabb gondozási feladata. Megmutatjuk hogyan csináld és tippekkel segítünk a virágzás megőrzésében.

2024-10-21

Ne hagyd kezeletlenül a rozsdagomba fertőzést: tavasszal kiújulhat

A rozsdagomba gyakori kórokozó, amely narancssárga vagy fekete foltokat okozva károsíthatja a növényeket. Ne hagyd kezeletlenül, mert tavasszal kiújulhat.

2024-10-18

Ízletes fekete retek receptek: így készíts egészséges finomságokat

Fekete retek receptek segítségével könnyedén készíthetünk egészséges és finom ételeket ebből a tápláló zöldségből. Használjuk ki a fekete retek gyógyhatásait!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szőr

Az emlősök köztakarójának szaruanyagból álló képződménye; összessége a szőrzet. A sz.... Tovább

golyva (struma)

a pajzsmirigy nem gyulladásos és nem daganatos eredetű megnagyobbodása. Minden állatfajban... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Zöldség