Habár a céklákra sokan csak egy ízletes savanyúságként tekintenek, egyre több szakács és kertész igyekszik nem csupán magát a termést, hanem a leveleket és a gyökereket is felhasználni különféle receptek elkészítéséhez. Szóval mi a teendő, ha az ember édesebb céklákra vágyik? Az alábbiakban ehhez kínálunk néhány hasznos tanácsot!
Válogass az édesebb céklafajták közül
A céklák jellegzetes ízéért a geozmin felelős. Ez a vegyület természetesen előfordul a céklákban, és egyes fajták többet termelnek, mint mások. A legjobb ízű céklákban kiegyensúlyozott mennyiségű cukor és geozmin található.
A cékláknak is többféle fajtáját különböztetjük meg, amelyek között persze édesebbeket is találsz. Íme néhány példa:
• Chioggia – A Chioggia cékla egy édes, olasz hagyatékfajta, aminek jellegzetes piros és fehér csíkjai vannak.
• Detroit Dark Red – Ez egy mélyvörös színű, kerek céklafajta, ami kevésbé kényes a talaj- és hőmérsékleti viszonyokra.
• Formanova – Egy hosszúkás, hengerformájú céklafajta, ami nagyjából 20 cm hosszúra nő meg. Formája miatt könnyedén szeletelhető.
• Golden – A Golden céklák sárga színűek, ízük azonban éppen olyan édes, mint a vörös cékláké. Egy nagy előnyök, hogy sokkal kevésbé nedvesek, így könnyebb elkerülni velük azokat a nehezen kimosható foltokat.
• Lutz Greenleaf – Egy szokatlanul méretesebb céklafajta, ami akár az átlagnál négyszer nagyobbra is képes megnőni. Fontos észben tartani, hogy akkor a legédesebbek, amikor még kisebbek.
Hogyan termessz édes céklát?
Habár a legtöbb cékla alapvetően édeskés ízű, egyesek édesebbek az átlagnál. A mellett, hogy az édesebb változatok közül válogatsz, egyes módszerekkel hozzásegítheted őket, hogy még édesebb ízt kínáljanak.
Volt egy időszak, amikor a céklatermesztéssel foglalkozó gazdák a terméseik csökkenő cukortartalmára panaszkodtak. Némi kutatás után arra jutottak, hogy a talaj volt a hibás, egész pontosan az organikus, természetes anyagok hiánya, amiknek a helyét a mesterséges vegyi műtrágyák vették át.
Éppen ezért, ha édesebb céklákat szeretnél termeszteni, akkor felejtsd el a vegyszereket, és csak természetes, szerves anyagokkal tápláld a talajt céklaágyásaidban. Már az ültetéskor ajánlott egy nagy adag organikus anyagot hozzáadni a talajhoz.
A vízstressz szintén megváltoztathatja a céklák ízét. Ha nem kapnak elegendő vizet, akkor a céklák íze enyhén kesernyéssé válhat, és fehér gyűrűk jelenhetnek meg bennük (persze ezek a gyűrűk egyes fajtákban természetesen előfordulnak).
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.