Habár a céklákra sokan csak egy ízletes savanyúságként tekintenek, egyre több szakács és kertész igyekszik nem csupán magát a termést, hanem a leveleket és a gyökereket is felhasználni különféle receptek elkészítéséhez. Szóval mi a teendő, ha az ember édesebb céklákra vágyik? Az alábbiakban ehhez kínálunk néhány hasznos tanácsot!
Válogass az édesebb céklafajták közül
A céklák jellegzetes ízéért a geozmin felelős. Ez a vegyület természetesen előfordul a céklákban, és egyes fajták többet termelnek, mint mások. A legjobb ízű céklákban kiegyensúlyozott mennyiségű cukor és geozmin található.
A cékláknak is többféle fajtáját különböztetjük meg, amelyek között persze édesebbeket is találsz. Íme néhány példa:
• Chioggia – A Chioggia cékla egy édes, olasz hagyatékfajta, aminek jellegzetes piros és fehér csíkjai vannak.
• Detroit Dark Red – Ez egy mélyvörös színű, kerek céklafajta, ami kevésbé kényes a talaj- és hőmérsékleti viszonyokra.
• Formanova – Egy hosszúkás, hengerformájú céklafajta, ami nagyjából 20 cm hosszúra nő meg. Formája miatt könnyedén szeletelhető.
• Lutz Greenleaf – Egy szokatlanul méretesebb céklafajta, ami akár az átlagnál négyszer nagyobbra is képes megnőni. Fontos észben tartani, hogy akkor a legédesebbek, amikor még kisebbek.
Hogyan termessz édes céklát?
Habár a legtöbb cékla alapvetően édeskés ízű, egyesek édesebbek az átlagnál. A mellett, hogy az édesebb változatok közül válogatsz, egyes módszerekkel hozzásegítheted őket, hogy még édesebb ízt kínáljanak.
Volt egy időszak, amikor a céklatermesztéssel foglalkozó gazdák a terméseik csökkenő cukortartalmára panaszkodtak. Némi kutatás után arra jutottak, hogy a talaj volt a hibás, egész pontosan az organikus, természetes anyagok hiánya, amiknek a helyét a mesterséges vegyi műtrágyák vették át.
Éppen ezért, ha édesebb céklákat szeretnél termeszteni, akkor felejtsd el a vegyszereket, és csak természetes, szerves anyagokkal tápláld a talajt céklaágyásaidban. Már az ültetéskor ajánlott egy nagy adag organikus anyagot hozzáadni a talajhoz.
A vízstressz szintén megváltoztathatja a céklák ízét. Ha nem kapnak elegendő vizet, akkor a céklák íze enyhén kesernyéssé válhat, és fehér gyűrűk jelenhetnek meg bennük (persze ezek a gyűrűk egyes fajtákban természetesen előfordulnak).