Sárga édesburgonya: A legnépszerűbb
Ez az a fajta, amit szinte mindenki ismer, és már mindenki látott valamelyik élelmiszerbolt polcán. Ez a fajta tartalmazza a legtöbb béta-karotint, így ennek is köszönheti élénk narancssárga színét is. A béta-karotin miatt javítja a szem egészségét, emellett rosttartalma miatt serkenti az emésztést, és javítja a szív és érrendszer működését. A sárga húsú édesburgonya íze első próbánál nagyon furcsa lehet, hiszen teljesen más ízvilág köszön vissza, mint a hagyományos burgonya esetén. Ugyan édes íze miatt sokan el sem tudják képzelni köretként, mégis rengeteg féle felhasználási módja létezik. Lehet fogyasztani édesen és sós ételekben is egyaránt. Íze emlékeztethet a sütőtök ízére, azonban mégsem az!
Lila édesburgonya: A legkülönlegesebb
A lila édesburgonya színét a benne található antocianinnak köszönheti, amely rendkívül különlegesség teszi ezt a fajtát. Színe miatt is rendkívül érdekes, azonban ízvilága is különleges lehet egy-egy ételben. A lila batátában van a legtöbb szárazanyag-tartalom, tehát ez a fajta tartalmazza a legkevesebb nedvességet. Emiatt nagyon finom házi készítésű chipset is készíthetünk belőle, amely igazán ropogós lesz. A lila batáta nem olyan édes, mint a sárga fajta, inkább közepesen édeskés és íze a gesztenyére emlékeztethet. Készíthetünk belőle akár édes süteményeket is, sőt még hamis gesztenyepürét is!
Fehér édesburgonya: A leghagyományosabb
Ez a leglágyabb édesburgonya fajta, és talán ez áll a legközelebb is a hagyományos burgonyához. Beltartalmi értéke megegyezik a sárga húsú batátával, azonban kevesebb béta-karotint tartalmaz. Mivel ebben a fajtában van a legtöbb nedvesség, így sokkal gyorsabban elkészíthető, mint a többi féle. A fehér édesburgonyából találkozhatunk lila héjúval is, amelynek íze teljesen ugyanolyan, mint a sima héjú édesburgonya esetén. Az íze sem olyan édes, mint az előző két batáta fajtának, sőt talán nagyon hasonlít a hagyományos burgonyához, viszont beltartalmi értékei sokkal jobbak. Jó választás lesz azoknak, akik nem tudják elfogadni az édeskés ízt, vagy inkább sós ételeket készítenének édesburgonyából.