Tudtad, hogy az édesburgonyából még lila színű is létezik? Mi a különbség közöttük és melyiket, mikor fogyasztd? Ismerd meg az édesburgonya hazai fajtáit!
Az édesburgonya egyre népszerűbb hazánkban is édes íze és tápanyagtartalma miatt. Tápanyagtartalma miatt a diétázók körében is népszerű, hiszen lassú felszívódású szénhidrát, amely jól hasznosul a szervezetben. Az édesburgonya vagy batáta azonban nem csak egy fajtából áll. A legtöbben a narancssárga húsú édesburgonyát ismerik, amit szinte már bármelyik élelmiszerüzlet polcain megtalálhatunk. Azonban tudtad, hogy létezik lila színű batáta is?
Az édesburgonya fogyasztása
Elsősorban fontos megemlíteni, hogy miért ajánlott a batátát beépíteni étrendünkbe. Az édesburgonyák fajtái között a beltartalmi értékek nagyon hasonlóak, tehát mindegy melyiket is választjuk, mindegyik jó döntés lesz. A batátát ehetjük köretként, töltve, levesként, de akár édes süteményekben is felhasználhatjuk. Az édesburgonya fogyasztása cukorbetegek számára is ajánlott, hiszen lassú felszívódású szénhidrát, így nem emeli meg a vércukorszintet hirtelen. Az édesburgonya továbbá tele van antioxidánssal, amelyek segítenek megelőzni a rákos megbetegedéseket. Nagy mennyiségben tartalmaz C-, B2-, B6-, és E-vitamint, valamint foszfort, szelént, magnéziumot, vasat és mangánt. Tele vannak kalciummal, amely a csontok erősítésében segít, emellett energiát ad a nap folyamán és csökkenti a stresszt.
Mi a különbség az édesburgonya fajtái között?
A batáták fajtái között legfőként a burgonyában lévő színanyagok és azok mennyisége különbözteti meg őket egymástól. Még a sárga színű batát inkább béta-karotinban gazdag, addig a lila húsú antocianint tartalmaz. Ez a két antioxidáns jelentősen támogatja a szervezet egészséges működését és annak fenntartását. Az édesburgonya fajták között emellett még ízükben is érezhetünk különbséget, azonban mindegyik jellegzetes édeskés ízvilágú.