Az édesburgonya egyre népszerűbb napjainkban, de sajnos az ára is igazán borsos. De mit számít ez egy leleményes kertésznek nem igaz? Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető!
Az édesburgonya nagyon gyorsan csírázik
Az édesburgonya nemcsak azért egy csodás növény, mert nagyon finom, és egészséges, hanem azért is lehet a nagy kedvenced, mert hihetetlenül gyorsan és egyszerűen lehet csíráztatni. Nagyon egyszerű lesz a folyamat, amit tényleg senki nem fog elrontani. Akár profi kertész vagy, akár hobbi szinten űzöd, vagy akár közöd nincsen ehhez a féle szakmához- menni fog! Az édesburgonya-termesztés valójában csak egy érett édesburgonya gyökeres csírájának kiszedése. Ellentétben a hagyományos burgonyával, ahol az egész gumót ültetik, az édesburgonyát úgy termesztik, hogy nem ültetik el a tényleges édesburgonyát. Az édesburgonya termesztése nem teljesen azonos a hagyományos burgonyatermesztéssel, ha az egészet elülteted rothadás vár rád, nem termés. Egyetlen édesburgonyából szó szerint több tucat édesburgonya is nőhet, ami elég ahhoz, hogy egy nagy kertet megtölts növényekkel.
Hogyan csíráztassak édesburgonyát?
Első lépésként egészen egyszerűen válassz egy olyan gumót, amin látsz már csíraszemeket, és néhány fogpiszkáló segítségével tedd be egy félig vízzel töltött pohárba (vagy kisebb befőttesüveg is jó lehet) úgy, arra ügyelj csak, hogy a gumó ne érjen a pohár aljára, hiszen kell hely a gyökérzetnek, hogy fejlődni tudjon! Tedd a konyhaablakba, és vess rá minden nap egy pillantást, te is meg fogsz lepődni rajta, hogy milyen hihetetlen gyorsan fejlődik, nő a gyökérzete, és a szára is. Akkor érdemes kiültetni földbe, amikor már kellően erős gyökérzete van, és legalább 3 levél is megjelent rajta.
Hogyan ültessem el az édesburgonyát!
Úgy ültesd el, hogy a gyökér ne sérüljön, és a gumót csak félig fedje a föld! A meggyökeresedett édesburgonya csíráknak talajra, tápanyagra, valamint fényre van szükségük. Meglásd, egyhamar kinövi majd a konyhaablakot, de akkor mehet a balkonra, teraszra! Az édesburgonya-termesztés valójában csak egy érett édesburgonya gyökeres csírájának kiszedése. A szabadban történő ültetéskor olyan helyet válassz, ahol teljes napfény és sok talajtápanyag van. Az is fontos, hogy a leszedett édesburgonyát nem hidegben, hanem szobahőmérsékleten kell tárolni. Sok pontban eltérést mutat a hagyományos burgonyától, ezen a ponton is. A hagyományos burgonyával ellentétben, ahol a növények mérgezőek, az édesburgonya minden része ehető. Sokan szobanövényként termesztik, mert a levelei is csodaszépek. Időnként levághatod a zöldeket, és hozzáadhatod salátákhoz vagy sült krumplihoz.