Kevés dolog szebb annál, mint amikor a nyáron, egy édes, lédús dinnyébe harapunk. A sárgadinnye, a mézdinnye és a görögdinnye mind-mind örömet okoz a termesztésben, csak napfényre és melegre van szükségük. Terjedő és mászó szőlőjük a kertet is látványossá teszi. Ha mézédes dinnyét szeretnél termeszteni a kertedben, a következőket kell tudnia.
Korán vesd el a dinnye magokat
Az optimális érettséghez, így az édességhez hosszú, forró termesztési időre van szükség. Kezdd el a dinnyemagot bent, 10 centis cserépben, legalább hat héttel az utolsó fagy átlagos időpontja előtt csíráztatni, hogy a palánták már jól kifejlődjenek, amint beköszönt a meleg idő. Ha hűvös időben ülteted át a palántákat a szabadba, leálln a növekedésük; ezért várjon néhány hetet az utolsó fagy átlagos dátuma után, vagy amíg az éjszakai hőmérséklet folyamatosan 15 fok környékén van. Ezért szoktuk mondani az áprilist ideális hónapnak a vetéshez.
Találd meg legmelegebb mikroklímáját dinnyéd számára
A meleg kiemeli a dinnye édességét, ezért ügyelj arra, hogy olyan helyre ültesd, amely kora tavasszal felmelegszik, és szeptember végéig meleg marad. A kerítés vagy fal déli oldala ideális, mivel a szerkezet elnyeli a nap hőjét és fényét, és visszaveri azt a dinnyére. Ha a dinnyét napfényes tégla terasz vagy más burkolt felület közelében helyezzük el, az is segít meleg mikroklímát teremteni ezeknek a trópusi növényeknek.
További tipp a meleg mikroklíma megteremtéséhez:
Használj sötét mulcsot: A sötét mulcs, mint a fekete fólia, elnyeli a nap hőjét, és melegebbé teszi a talajt.
Építs szélvédő falat: A szélvédő fal megvédi a dinnyét a hideg széltől és a fagytól.
Használj cloche-t: A cloche egy átlátszó burkolat, amelyet a növények fölé helyeznek a hő és a nedvesség megőrzése érdekében.
Hangsúlyozd a Nap sugarait a dinnyédnek
Nem tehetsz semmit a lakóhelyed éghajlatának vagy az udvarod napfényességének megváltoztatásáért, de van néhány trükk, amellyel a lehető legtöbbet hozhatod ki a rendelkezésre álló hőből bármely helyen élsz. A dinnyeágyások talajának lefedése kerti fekete műanyag fóliával, amely az aszfalthoz hasonlóan felfogja a hőt, régi trükk. A dinnyeágyásokra átlátszó műanyag vagy átlátszó szövet „sortakarókat” is helyezhetsz, hogy mini üvegházat hozz létre. Ezeket nyár elején le kell szedni, amikor a növények elkezdenek virágozni, hogy a rovarok beporozhassák a virágokat. Nyár végén ismét takard le az ágyásokat.
Ne zsúfold össze a dinnyét
A dinnye kiterjedt szőlőtőkéken nő, és nem érik be hatékonyan, ha szűk helyen termesztik. A palántákat általában halomra ültetik (három-egy halom), egymástól 60 centi távolságra, egymástól legalább másfél méter távolságra lévő sorokban. Ha a hely problémát jelent, építs egy erős rácsot, és ennek déli oldalára idomítsd fel a dinnyét – így helyet takaríthatsz meg az ágyással, és a gyümölcsök jobban érintkeznek a nap melegítő sugaraival.
A dinnye édessége a talajban kezdődik
A cukrok a levelekben a fotoszintézis során keletkeznek, majd a gyümölcsbe pumpálják azokat– tehát minél dúsabb a levelek növekedése, annál édesebb lesz a dinnye. Az erőteljes növekedés elősegítése érdekében ültetés előtt keverj10-15 centi magasan komposztált trágyát a dinnyeágyásokba. Ezután 3-4 hetente adj hozzá szerves trágyát. Egyes kertészek úgy döntenek, hogy a dinnyét közvetlenül a komposzthalomba ültetik, ami nemcsak rengeteg tápanyagot biztosít, hanem egy kis plusz hőt is.
Erősen öntözd a dinnyét – de ne az érés során
A dinnyelevelek dúsan tartása bőséges öntözést is igényel. Ezt a legjobb áztatótömlőkkel vagy csepegtető rendszerrel alkalmazni, mivel a fej feletti öntözés elősegíti a gombás megbetegedéseket, ami határozottan rontja a dinnye édességét. Az érés utolsó heteiben azonban a felesleges víz felhígítja a gyümölcs cukortartalmát. Tehát amint a gyümölcs megközelíti a teljes méretét, csökkentsd az öntözést, és csak annyi vizet biztosíts, hogy a levelek ne hervadjanak el teljesen. Ebben a szakaszban normális, hogy egyes idősebb levelek megbarnulnak.
Válaszd az érettség csúcsát a dinnye leszedésekor
Ha minden jól csinálsz, a dinnye nem lesz édes, ha éretlenül szedik le. Az érettség jelei közé tartozik a gyümölcsös illat, a kéreg enyhe megpuhulása és az üreges hang, ha megkopogtatjuk a héját. De a biztos jel az, hogy milyen könnyen válik le a termés a szőlőről. Ha enyhe rántással elengedi, már elég érett a betakarításhoz. A legmagasabb cukortartalom azonban akkor érhető el, ha a gyümölcs magától leválik a szőlőről (vagy ha ez nem történik meg, akkor a szőlő összezsugorodik és kiszárad ott, ahol a dinnyéhez tapad). Ebben a szakaszban természetesen az a kockázat, hogy a madarak és más lények már azelőtt elkezdhetik enni a gyümölcsöt, mint te.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.