Én nem szeretnék véleményt mondani, ezzel a cikkel csak az a célom, hogy mindenki megismerje az árnyékos oldalát is a dolgoknak. Tisztában vagyok ugyanis azzal, hogy nem minden fekete és fehér, nem lehet eldönteni a disznóhúsról, hogy káros és már pedig mindenképpen az. A következő sorok viszont elgondolkodtatóak.
Közismert, hogy az izraelita és muszlim hitű emberek vallási előírások miatt nem fogyasztanak disznóhúst. A Tórában pontosan fel vannak sorolva azok az állatok, amelyeknek húsa vallási szempontból fogyasztható. A Biblia egy alapszabályt is tartalmaz, e szerint csak azon állatok húsa megengedett a fogyasztásra, amelyek páros ujjú patások és kérődzők. A disznó nem ilyen. A Koránban négy helyen fordul elő a disznóhús fogyasztásának tilalma, amely kapcsán ugyan nincs egyértelmű magyarázat, ám sok muszlim úgy hiszi, hogy a disznók betegségek hordozói.
A vallás és tudomány nem szokott túl gyakran egyetérteni, ám több tudományos indíték is van arra vonatkozóan, hogy érdemes kerülni a disznóhúst. A disznók valóban tisztátalan állatok, gyakorlatilag mindent – vizeletet, fekáliát, férgeket stb. – megesznek. Ez a gusztustalan étrend nem jelentene problémát az emberek számára, ha a disznóknak olyan emésztőrendszerük lenne, amelyik hatékonyan eltávolítaná a toxikus anyagokat, ám ilyennel nem rendelkeznek.
A kérődzők 24 órán belül megemésztik a növényi táplálékot, addig a disznóknak minden néhány órába kerül. Ez az időintervallum nem elegendő a méreganyagok eltávolítására, amelyek így megtapadnak a belső szerveken és a zsírsejtekben. Mi több, a disznók nem rendelkeznek verejtékmirigyekkel, amelyek fontos szerepet töltenek be a méregtelenítésben.
A disznók e mellett parazitákat, vírusokat és más egészségkárosító betegségeket hordoznak. Lássuk, milyen organizmusokat hordoz a disznóhús, a következő oldalon folytatom!
- Taenia solium (galandféreg): bélparazita, ami megfertőzi a szöveteket és csökkenti az étvágyat.
- Menangle vírus: lázat, hidegrázást, verejtékezést és fejfájást okoz.
- Hepatitis E: vírusos májgyulladás, ami krónikussá válva cirózist okozhat.
- Trichinella: bélféreg, ami lázat, rossz közérzetet, ödémát és izomfájdalmat okoz.
- Yersinia enterocolitica: a volatilis baktérium a fogyasztóvédelmi hatóságok szerint a tesztelt disznóhúskészítmények 69 százalékában jelen van. Diszkomfort érzést, lázat, szélsőséges esetben pedig halálos fertőzést okozhat.
A disznóhús esetében ráadásul a főzéskor keletkező hőmérséklet hatására sem pusztulnak el ezek az organizmusok, és a fagyasztás sem jelent teljes garanciát erre. Következésképpen a legnagyobb odafigyeléssel elkészített disznóhús is tartalmazhat veszélyes vírusokat és parazitákat.
A következő oldalon elmondom, hogy kollégám miért nem fogyaszt disznóhúst!
Egyik kollégám megjegyzése: "Ti mit esztek, kutyát vagy disznót? Én egyiket sem... Ezért:"