Az örök kérdés a diófalevél. Káros? Avagy mégsem?

Vajon miért nem keverhetjük össze és zsákolhatjuk el a dió levelét más növény lehullott lombjával egy őszi kertrendezés során? Pedig a diófalevélnek nagyon sok hasznos tulajdonsága is van, számos betegség kezelésére is alkalmas. A következőkben választ adunk erre a kérdésre.

Káros vagy nem a diófalevél?

A diófalevél


Található a diófában egy juglon nevű anyag, amely növekedésgátló hatással rendelkezik. Megfigyelhetjük, hogy a diófa alatt nem marad meg semmilyen növény, hiszen a földre hullott levelek tartalmazzák ezt az anyagot. Amennyiben nem tudunk naponta foglalkozni a levelek összegereblyézésével, így ez az anyag könnyen bekerülhet a földbe. Egy jókora őszi eső pedig még segít is meggyorsítani ezt a folyamatot.

 

Hova tegyük a lehullott diófa avarját, esetleg felhasználhatjuk-e a háztartásban?


Már jó ideje bebizonyították szakemberek, hogy a diófa levele igenis komposztálható, hiszen a juglon nevű anyag ugyanúgy lebomlik, mint a levél többi része. Ha ezt a felhasználását választjuk, akkor a következő évben a kertben lévő többi növény is meghálálja majd gondoskodásunkat.

 

Diófalevél előnyei

Másrészt a diófalevélnek nagyon sok előnye is van! Teát készíthetünk belőle, ha a leveleket június végétől augusztusig leszedjük, megszárítjuk, összeaprítjuk és száraz, hűvös helyen tároljuk mindaddig, amíg fel nem használjuk. 
 

Diófalevélből teakészítés folyamata és gyógyhatásai:

 
1 kiskanál összeaprított diófalevelet forrázzunk le 2,5-3 dl vízzel, és hagyjuk állni lefedve 10-15 percig. Majd átszűrve már ihatjuk is a gyógyteánkat. Gyulladáscsökkentésre napi 2-3 csészével ihatunk belőle. A levelek összehúzó hatása miatt használhatjuk enyhe hasmenésre, emésztési problémákra, továbbá a vérkeringés javítására, salaktalanító hatása van és nyirokrendszeri betegségek esetén is alkalmazható. Továbbá ezzel a teával a szem külső mosogatása hatásosan oldja a szemfenéken lerakódott plakkokat és enyhe látásjavító hatással is bír.