Minden a datolyaszilváról - hogyan érdemes fogyasztanod, miért ennyire különleges?

Hogyan fogyasztható datolyaszilva?

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
hirdetes
Tudj meg mindent a datolyaszilváról

A datolyaszilvák vásárlása és tárolása

A datolyaszilvák kiválasztásakor keress olyanokat, amik mélypirosak vagy narancssárga színűek, fénylő, puha a héjuk és még rajtuk vannak zöld leveleik. Ajánlatos mindkért fent említett változatot kemény, ropogós állapotában megvásárolni. Mind a Fuyu, mind pedig a Hachiya datolyaszilvák fogyaszthatók frissen, szeletekre vágva. A héjuk is ehető, bár néhányan csak a húsukat szeretik megenni. A leveles rész viszont nem ehető, így ezt mindenképpen távolítsd el fogyasztás előtt. Az Hachiyák annyira krémes állagúak lehetnek, hogy legegyszerűbb egy mélyebb tálból enni őket, hasonlóan egy pudinghoz.

Mivel az éretlen datolyaszilvák ehetetlenek, így a legtöbben szeretik éretten megvásárolni és minél előbb elfogyasztani őket. A keményebb, éretlen gyümölcsöket azonban házilag is tovább érlelheted. Elég csupán szobahőmérsékleten hagynod őket, de fel is gyorsíthatod a folyamatot ha papírzacskóba helyezed őket egy alma vagy banán társaságában. Bármelyik változatot is választod, ha elérték a kívánt érettséget, ez után a fogyasztásig hűtőben tárold őket.

hirdetes

A datolyaszilvák szárítása

Ha sikerül egy nagyobb mennyiségű gyümölcsre rátenned a kezed, akkor érdemes szárítással tartósítani őket. Afféle bónuszként a szárítási folyamat csak még ízletesebbé varázsolja a datolyaszilvákat. A szárítás során a datolyaszilvák fanyarsága eltűnik, és a gyümölcsök sokkal tovább maradnak fogyaszthatók. A szárításra azok a datolyaszilvák alkalmasak, amelyeket színes, de még kemény állapotukban szüreteltek. A gyümölcsöket felszeletelheted, a szeleteket pedig egy gyümölcsszárítóban kiszáríthatod. Egy alternatív (de sokkal körülményesebb és időigényesebb) módszer a gyümölcsök felkötése és a napon való szárítása több héten keresztül.

A datolyaszilvák leggyakoribb felhasználása

Mivel a Fuyuk kemények és édesek, így leginkább az almákhoz és körtékhez hasonlíthatók. Ez azt jelenti, hogy alkalmasak nyers fogyasztásra, kiválóak salátákba és hasonló célokra. A Hachiyák puha és már-már krémes textúrája tökéletessé teszi őket csatnikhoz, pürékhez, pudingokhoz és pitékbe.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-11-23

A földlabdás fenyőfa és kreatív, környezetbarát karácsonyfa megoldások

A földlabdás fenyőfa gyönyörű és ünnepi dísze lehet otthonodnak. Ismerj meg környezetbarát, fenntartható karácsonyfa ötleteket is, mint az alternatív fenyő.

2024-11-21

Karácsonyi kaktusz szaporítása: így bővítsd a gyűjteményedet

A karácsonyi kaktusz szaporítása remek lehetőség arra, hogy bővítsd növénygyűjteményedet, vagy különleges, saját nevelésű ajándékkal lepd meg szeretteidet.

2024-10-25

Agrárszakértő tanácsai a gyümölcsfa őszi metszéséhez – így vágj bele

A gyümölcsfa őszi metszése segít abban, hogy a fa erős, egészséges legyen. Az agráriumban tevékenykedő kertészeti szakember tanácsai révén garantált a siker.

2024-10-25

Gyümölcsfa ültetése ősszel? Szakértői tanácsok a sikeres ültetéshez

A gyümölcsfa ültetése ősszel is bátran kivitelezhető. Kertészeti szakember tanácsai alapján vesszük végig a gyümölcsfa ületés szakszerű lépéseit ősszel!

2024-11-14

Meseszép adventi koszorú házilag kerti növényekből és termésekből

Készíts egyedi adventi koszorút saját kezűleg kerti növényekből és termésekből, hogy otthonodat természetes, ünnepi hangulattal töltse meg – mindezt könnyedén.

2024-11-23

Citromfa betegségek és kártevők: ezekre figyelj beltéren

A citromfa betegségek és kártevők nemcsak a növény egészségét, hanem a gyümölcstermést is veszélyeztethetik. Fedezd fel, hogyan védd meg kedvenc citrusodat.

2024-11-22

Balkon növények teleltetése: tippek a sikeres téli gondozáshoz

A balkon növények teleltetése egy egyszerű, mégis kulcsfontosságú lépés annak érdekében, hogy növényeid átvészeljék a hideg hónapokat. Nézzük meg hogyan!

2024-11-20

Így készül a grincsfa házilag: az év legkreatívabb karácsonyi ötlete

A grincsfa tökéletes választás, ha idén valami különleges és egyedi karácsonyi dekorációval szeretnéd feldobni otthonodat. A grincsfa készítés nem is nehéz!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyomormosás

a gyomortartalomnak gyógykezelés v. diagnosztikai célból történő kiürítése a... Tovább

hántolt mag

főleg emberi táplálkozásra szánt szem-v. magtermés (búza, árpa, köles, zab, cirok, rizs... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert Növénytermesztés