A datolyaszilvák vásárlása és tárolása
A datolyaszilvák kiválasztásakor keress olyanokat, amik mélypirosak vagy narancssárga színűek, fénylő, puha a héjuk és még rajtuk vannak zöld leveleik. Ajánlatos mindkért fent említett változatot kemény, ropogós állapotában megvásárolni. Mind a Fuyu, mind pedig a Hachiya datolyaszilvák fogyaszthatók frissen, szeletekre vágva. A héjuk is ehető, bár néhányan csak a húsukat szeretik megenni. A leveles rész viszont nem ehető, így ezt mindenképpen távolítsd el fogyasztás előtt. Az Hachiyák annyira krémes állagúak lehetnek, hogy legegyszerűbb egy mélyebb tálból enni őket, hasonlóan egy pudinghoz.
Mivel az éretlen datolyaszilvák ehetetlenek, így a legtöbben szeretik éretten megvásárolni és minél előbb elfogyasztani őket. A keményebb, éretlen gyümölcsöket azonban házilag is tovább érlelheted. Elég csupán szobahőmérsékleten hagynod őket, de fel is gyorsíthatod a folyamatot ha papírzacskóba helyezed őket egy alma vagy banán társaságában. Bármelyik változatot is választod, ha elérték a kívánt érettséget, ez után a fogyasztásig hűtőben tárold őket.
A datolyaszilvák szárítása
Ha sikerül egy nagyobb mennyiségű gyümölcsre rátenned a kezed, akkor érdemes szárítással tartósítani őket. Afféle bónuszként a szárítási folyamat csak még ízletesebbé varázsolja a datolyaszilvákat. A szárítás során a datolyaszilvák fanyarsága eltűnik, és a gyümölcsök sokkal tovább maradnak fogyaszthatók. A szárításra azok a datolyaszilvák alkalmasak, amelyeket színes, de még kemény állapotukban szüreteltek. A gyümölcsöket felszeletelheted, a szeleteket pedig egy gyümölcsszárítóban kiszáríthatod. Egy alternatív (de sokkal körülményesebb és időigényesebb) módszer a gyümölcsök felkötése és a napon való szárítása több héten keresztül.
A datolyaszilvák leggyakoribb felhasználása
Mivel a Fuyuk kemények és édesek, így leginkább az almákhoz és körtékhez hasonlíthatók. Ez azt jelenti, hogy alkalmasak nyers fogyasztásra, kiválóak salátákba és hasonló célokra. A Hachiyák puha és már-már krémes textúrája tökéletessé teszi őket csatnikhoz, pürékhez, pudingokhoz és pitékbe.