Minden a datolyaszilváról - hogyan érdemes fogyasztanod, miért ennyire különleges?

Hogyan fogyasztható datolyaszilva?

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
hirdetes

A datolyaszilva egy ritkán emlegetett, ízletes gyümölcs, amelyet igazán sokféleképpen fogyaszthatunk. Habár nem feltétlenül egyszerű hozzájutni, mégis érdemes levadászni néhány szemet csupán az érdekesség kedvéért.

Tudj meg mindent a datolyaszilváról

Alapvető tudnivalók a datolyaszilváról

Habár Ázsiában kifejezetten népszerűek, a világ többi részén kevesen hallottak róluk – ez megmagyarázza, hogy miért nem találkozhatunk velük a hazai üzletekben. Ennek több oka is van. Egyrészt nagyon nehéz átültetni őket, másrészt mert legtöbb fajtája túl puha a nemzetközi szállításhoz, harmadrészt pedig mert néhány fajtájának éretlen termései csípősen fanyarok. A tökéletesen érett termések belseje puha, zselészerű, ízük pedig a mézhez hasonlítható. Néhány fajta érett gyümölcsei annyira puhák, hogy legbelül már-már folyékony állagúak. A gyümölcsök mérete általában egy kisebb paradicsoméhoz hasonló.

hirdetes

A datolyaszilvák két fajtája

A datolyaszilvának két fajtája ismertebb Ázsián kívül. Az egyik a Fuyu (nem fanyar ízű), amelynek gyümölcsi laposak, kerekek és kemény állapotukban érdemes elfogyasztani őket, akárcsak az almákat. A másik fajta a Hachiya (fanyar ízű), amely hosszúkás, hegyes végű gyümölcsöket terem, és amelyeket csak érett, puha állapotukban ajánlott elfogyasztani.

Honnan tudod, hogy mikor érett egy datolyaszilva?

A datolyaszilvák őszi gyümölcsök, amelyek a nyár közepétől egészen az ősz végéig fellelhetők. Legérettebb állapotukban frissek a legjobb fogyasztani őket, azonban az éretlen Hachiya datolyaszilvák rendkívül fanyar ízűek, ezért jó tudni, hogy mikortól válnak ehetővé. Ehhez egyszerűen meg kell érintened őket – ha puhák és már-már szétrobbannak a levüktől (ilyen tekintetben nagyon hasonlóak a vizes lufikhoz), akkor ideje megenni őket (ebben egy kanál sokat segíthet). Az érett Fuyu datolyaszilvák sokkal keményebbek, ezért jobb választások salátákba. Ezeket az almákhoz hasonlóan érdemes fogyasztani. A következő oldalon még több mindent megtudhatsz a datolyaszilváról, többek között a tárolásáról, szárításáról és felhasználásáról fogok beszélni!  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-11-23

A földlabdás fenyőfa és kreatív, környezetbarát karácsonyfa megoldások

A földlabdás fenyőfa gyönyörű és ünnepi dísze lehet otthonodnak. Ismerj meg környezetbarát, fenntartható karácsonyfa ötleteket is, mint az alternatív fenyő.

2024-11-21

Karácsonyi kaktusz szaporítása: így bővítsd a gyűjteményedet

A karácsonyi kaktusz szaporítása remek lehetőség arra, hogy bővítsd növénygyűjteményedet, vagy különleges, saját nevelésű ajándékkal lepd meg szeretteidet.

2024-10-25

Agrárszakértő tanácsai a gyümölcsfa őszi metszéséhez – így vágj bele

A gyümölcsfa őszi metszése segít abban, hogy a fa erős, egészséges legyen. Az agráriumban tevékenykedő kertészeti szakember tanácsai révén garantált a siker.

2024-10-25

Gyümölcsfa ültetése ősszel? Szakértői tanácsok a sikeres ültetéshez

A gyümölcsfa ültetése ősszel is bátran kivitelezhető. Kertészeti szakember tanácsai alapján vesszük végig a gyümölcsfa ületés szakszerű lépéseit ősszel!

2024-11-14

Meseszép adventi koszorú házilag kerti növényekből és termésekből

Készíts egyedi adventi koszorút saját kezűleg kerti növényekből és termésekből, hogy otthonodat természetes, ünnepi hangulattal töltse meg – mindezt könnyedén.

2024-11-23

Citromfa betegségek és kártevők: ezekre figyelj beltéren

A citromfa betegségek és kártevők nemcsak a növény egészségét, hanem a gyümölcstermést is veszélyeztethetik. Fedezd fel, hogyan védd meg kedvenc citrusodat.

2024-11-22

Balkon növények teleltetése: tippek a sikeres téli gondozáshoz

A balkon növények teleltetése egy egyszerű, mégis kulcsfontosságú lépés annak érdekében, hogy növényeid átvészeljék a hideg hónapokat. Nézzük meg hogyan!

2024-11-20

Így készül a grincsfa házilag: az év legkreatívabb karácsonyi ötlete

A grincsfa tökéletes választás, ha idén valami különleges és egyedi karácsonyi dekorációval szeretnéd feldobni otthonodat. A grincsfa készítés nem is nehéz!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

homoki ballagófű (Salsola káli L.)

a libatopfélék (Chenopodiaceae) családjába tartozó, parlagokon, száraz gyeptársulásokban,... Tovább

Gombaölo Quadris

A szőlő és bogyós gyümölcsűek szisztemikus szere, amely valamennyi gombabetegség ellen... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert Növénytermesztés