Cukkini receptek

Minden, ami cukkini - Cukkinis receptek

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
hirdetes
Cukkini tudnivalók

Cukkinis ratatouille

Hozzávalók

  • 5 közepes cukkini
  • 2 nagy fej lilahagyma
  • 2 nagyobb padlizsán
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3-4 színesbe hajló tv paprika
  • olívaolaj
  • majoránna
  • petrezselyem
  • frissen őrölt bors
  • 40 dkg paradicsomsűrítmény
  • 2 darabka fahéj

Elkészítés 

A hagymákat igen vékony karikára szelem, majd egy mély serpenyőbe dobom egy kevés olívaolajra, utánaeresztem a szintén vékonyra vágott fokhagymagerezdeket. Kicsit összepárolom, majd a serpenyőbe teszem a kockákra vágott padlizsánt, a karikára szelt cukkinit, paprikát. Nyakonöntöm a paradicsommal, beleteszem a fahéjdarabokat, sózom, fűszerezem. Takarékon, fedő alatt párolom egy jó órát. Kenyérrel, valami jóféle feltéttel (húsimádók miatt) tálalom.

Cukkini mustszirupban

Hozzávalók kb. 3 db 7 dl-es üveghez

  • 1 kg magházától és héjától megtisztított, ujjnyi darabokra vágott cukkini
  • 1 dl ecet
  • 2 liter víz
  • 1 liter must
  • 3-4 citromkarika
  • 1 db kisebb fahéjrúd
  • 3-4 szem szegfűszeg

Elkészítés

A feldarabolt cukkinit 2-3 órára ecetes vízbe áztatjuk. A mustot felforraljuk, beletesszük a lecsurgatott cukkinit, és 10 percig forraljuk. Ezután szűrőkanál segítségével kiszedjük a mustból, és csírátlanított üvegekbe adagoljuk. A megmaradt mustba beletesszük a fűszereket és gyöngyözve addig főzzük, amíg felére nem sűrűsödik. Ezután forrón rámerjük a cukkinire, és lefedjük az üvegeket, amiket néhány percre a fejükre állítunk, majd visszafordítva száraz dunsztba tesszük minimum egy éjszakára. Lekvárhoz hasonlóan használjuk fel, akár kenyérre kenve, vagy süteményekhez keverve. A must cukortartalma miatt egyéb édesítőszer hozzáadása nem szükséges.

hirdetes

Cukkinilekvár (alaprecept)

Hozzávalók

  • 2 kg magházától és héjától megtisztított cukkini, lereszelve
  • 30 dkg nyírfacukor
  • 2-3 evőkanál pektin

Elkészítés

A cukkinit alaposan kicsavarjuk, a levére ezúttal nincs szükségünk. A cukorral együtt feltesszük főzni, majd amikor felforrt, hozzáadjuk a pektint is. Addig főzzük, amíg lekvár sűrűséget nem kapunk, majd botmixerrel pürésítjük. Fertőtlenített üvegekbe tesszük, fél órára fejre állítva pihentetjük, majd száraz dunsztba tesszük.

A cukkinilekvárt többféleképpen ízesíteni is tudjuk:

citromos cukkinilekvár: az egyik legkedveltebb ízesítés. A lekvárt az alaprecept szerint elkészítjük, de a cukorral együtt 2 citrom reszelt héját és belsejét is beletesszük, és így főzzük.

gyömbéres-citromos cukkinilekvár: a citrommal együtt 1 teáskanál reszelt gyömbért is adunk hozzá, és így főzzük.

fahéjas cukkinilekvár: a gyömbért 2 teáskanál fahájjal helyettesítjük, és a citromot is elhagyjuk.

levendulás cukkinilekvár: a gyömbéres változat szerint készítünk mindent, de a gyömbér helyett 3 evőkanál szárított levendulavirágot adunk hozzá.

sárgabarackos cukkinilekvár: az alaprecept hozzávalói mellé még kb. 80 dkg sárgabarackot is hozzáadunk, és így főzzük még az egészet. Ha édes a barack, nem szükséges plusz cukor, csak 1-2 evőkanál pektin.

Mivel a cukkini valóban jól harmonizál a fűszerekkel, saját magunk is kikísérletezhetjük saját cukkinilekvárunkat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kalászemelő

a megdőlt gabona kalászainak hasznos megmentésére a vágószerkezeten a kasza elé szerelve... Tovább

Orosháza Városi Önkormányzat Kossuth Lajos Mezõgazdasági Szakközépiskolája

Szakközépiskola Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; ... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség