A cukkini íze miatt a legtöbb fűszerrel jól harmonizál, így igazán ízletes ételek készíthetők belőle. Magas víz-, és alacsony kalóriatartalma a nagy melegben igazán jól jön, ráadásul a vitaminok és ásványi anyagok gazdag tárháza is.
Bőven található benne A-, B1-, B2-, B9- és C-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig a béta-karotin, a folsav, a kálium, a kalcium, a foszfor, a mangán, a cink és a szelén. Rendkívül jó hashajtó, székrekedés ellen is kiváló, vízhajtó tulajdonságának köszönhetően pedig segíti a feleslegesen felgyülemlett víz kiürítését. Mivel élelmi rostokban gazdag, az emésztést is segíti. Egészségünkre gyakorolt jótékony tulajdonságai mellett könnyű elkészítése is növelheti népszerűségét. Párolhatjuk, pürésíthetjük, süthetjük, grillezhetjük, a fűszerek közül is szinte mindennel harmonizál.
Cukkini vásárlása
Cukkini vásárlásakor figyeljünk rá, hogy hibátlan héjú, jó kemény húsú példányokat vegyünk. Ha tölteni szeretnénk, abban az esetben érdemes nagyjából egyforma méretűeket venni, ha össze szeretnénk főzni valamivel, akkor kisebb darabokat vadásszunk.
Cukkinit a lecsóba!
A magyar konyhában nyaranta közkedvelt lecsó is jól lazítható, gazdagítható cukkinivel. A karikára vágott példányokat a végefelé kell az ételhez adni, és érdemes csak párolni a karikákat, nem pedig teljesen elfőzni.
A cukkini és a virága
A cukkininél nem csak maga a termés ehető, hanem a cukkini virága is. Legtöbb esetben egy kis fűszeres palacsintatésztába forgatva sütik ki, de Mexikóban levest is készítenek belőle, míg az olaszoknál töltik, rántják, illetve tésztára és rizottóba is kerülhet.
A cukkini és a fűszerek
Nagyon jól harmonizál a zöldfűszerekkel, jó hozzá a kakukkfű, oregánó, bazsalikom, rozmaring. De más irányba is elvihető egy kis szerecsendióval, frissen őrölt feketeborssal vagy egy csipetnyi rózsaborsos sóval. A következő oldalon megosztok veletek pár remek receptet, megéri lapozni egyet!
Csirkés-cukkinis spagetti
Hozzávalók
- 30 dkg spagetti
- 30 dkg csirkemellfilé
- 12 dkg húsos szalonna
- 1 nagyobb cukkini
- 2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só
- rozmaring
- oregánó
Elkészítés
A felkockázott szalonnát jól megpirítom, majd rányomom a fokhagymát, és utánaeresztem az igen apróra trancsírozott csirkemellet. Tényleg apróra felvágom, mert úgy élvezhető szimbiózis alakul ki közte és a tészta közt. Sózom, fűszerezem, majd a szintén apróra szecskázott cukkinit is hozzákeverem. Amíg a cukkini kicsit veszít a tartásából, addig megfőzöm a spagettit, majd a kész tésztát beleforgatom a csirkés raguba.