Csipkebogyó receptek
Tea
Készítéséhez egy csapott evőkanálnyi csipkebogyót, esetleg csipkehúst 5-6 óráig hideg vízben áztatunk, majd hidegen vagy langyosra melegítve megisszuk. Forralni, forrázni nem szabad. Napi 2-3 csészével is fogyaszthatunk belőle. Terhesség, továbbá szoptatás alatt is fogyasztható.
Bor
Tisztítsunk meg 2 kilogramm csipkebogyót, majd rakjuk bele egy nagyméretű befőttesüvegbe. Forraljunk fel 5 liter vizet, majd adjunk hozzá 2 kg cukrot. Amikor lehűlt a cukros lé, öntsük a befőttesüvegbe. Az üveg tetejére rögzítsünk egy vászondarabot, majd állítsuk az üveget szobahőmérsékletű helyre. A bor erjedése szobahőmérsékleten egy-két hét alatt realizálódik. A bort szűrést követően öntsük kisebb üvegekbe.
Likőr
A csipkebogyó szárcsonkjait és csészelevél maradványait vágjuk le, a bogyókat vágjuk ketté, ezen kívül távolítsuk el a magokat, továbbá a szőröket. A kapott gyümölcsre ráöntjük a 7dl alkoholt (pálinka vagy vodka) és 4 hétig állni hagyjuk meleg helyen. Majd 20dkg cukrot hozzáteszünk, majd feloldjuk benne. A kész likőrt leszűrjük és még pár hétig hagyjuk állni.
Leves csipkebogyóból
Hozzávalók:
2 bögre csipkebogyó
15dkg porcukor
2-3 evőkanál citrom leve
2 ek étkezési keményítő
Alaposan megmossuk a friss csipkebogyót, valamint kikaparjuk a magvait. Vízben puhára főzzük, majd átpasszírozzuk. Hozzáöntünk másfél liter vizet, továbbá feltesszük főni (kb 20 perc), miközben cukorral, citromlével ízesítjük.