Miket érdemes a csalánból készíteni?
Készítsünk belőle csalánfőzeléket!
A csalán leginkább talán a spenóthoz hasonlítható – krémes, finom főzelék készülhet belőle is.
De hogyan is érdemes elkészítened? Nagyjából négy nagyobb marék csalánlevélre lesz majd szükséged, melyeket érdemes leforrázni, majd apró darabokra vágni. Amennyiben még krémesebb végeredményt szeretnél, érdemes őket vágás helyett turmixolni. Készíts egy lisztes rántást, aztán olajon futtasd meg – majd kanalazd bele a megmunkált csalánleveleket. Ízlés szerint adhatsz még hozzá egy kisebb mennyiségű tejfölt, esetleg egy-két gerezd fokhagymát is. Ne felejtsd el a sót sem!
Remek pesto alapanyag a csalán
A csalánból remek pesto készíthető – ráadásul pofon egyszerűen!
Forrázz le hozzá két marék csalánlevelet, majd tedd aprítógépbe 5 dkg parmezánnal együtt. Amennyiben nincs otthonodban parmezán, bármilyen keményebb sajttal helyettesítheted. Adj még hozzá néhány gerezd fokhagymát, fél marék diót, valamint ízlés szerint sóval és borssal is ízesítsd! Amennyiben szeretnél, adhatsz még hozzá egy kevés bazsalikomot, valamint medvehagymát. Mixeld össze az egészet, majd lassan adagolj hozzá olívaolajat – ezután ismét aprítsd. Akkor leszel kész, amikor pestod már sima lesz – mégsem kell egy teljesen homogén masszát kapnod.
Az isteni nassolni való – a csalánchips
Készíthetsz az esti filmezéshez egészséges alapanyagokból is harapnivalót – akár csalánból! Távolítsd el a növény leveleit, majd tedd azokat egy edénybe – önts rá olívaolajat, ízlés szerint sózd meg. Kicsit forgasd a leveleket át, majd oszlasd el őket egyenletesen egy nagyobb tepsiben. Amennyiben izgalmasabb ízvilágra vágysz, fűszerezd őket kedved szerint – példának okáért fokhagymaporral, esetleg fűszerpaprikával vagy a kettő keverékével is isteniek lesznek! Tedd őket egy előmelegített sütőbe. Megközelítőleg 180 fokon 5 perc alatt képesek ropogósra sülni – utána már fogyaszthatod is egészséges csalánchipsed nasiként!
Te felhasználtad már valamire a csalánt?