Gasztronómiai felhasználásuk
Reszelék
Egy reszelő vagy hámozó segítségével finom (mind ízében mind textúrájában) reszelék készíthető a citrusfélék héjából. Ezt aztán mindenféle fogás ízesítéséhez használhatod fel, akár már a sütés során is. Fagyasztva jó ideig frissen tartható.
Citrombors
A citrom héjából illatos és friss citrombors készíthető, amivel sokkal ízletesebbé teheted kedvenc fogásaidat.
Édességek
A citrusfélék héját akár édességekké és átalakíthatod. Ehhez csak némi héjra, cukorra és egy kis vízre lesz szükséged, és attól sem kell félned, hogy egészségtelen dolgokkal kényeztetnéd magad.
Citromos olívaolaj
Az olívaolajak ízét is feldobhatod egy kevés héjjal. Nem kell mást tenned, mint két-három evőkanálnyi finomra reszelt héjat keverni egy bögre extra szűz olívaolajba, és két hétig érni hagyni benne (néha érdemes felrázni egy kicsit). Ez után szűrd át az olajat egy másik tárolóba (a reszelékre már nem lesz szükséged) és máris kész az ízesített olívaolaj.
Citrusféle kivonatok
Hámozz meg 2-3 citromot (vagy más citrusfélét) egy üvegbe. Ügyelj rá, hogy a héj alatti fehér rostos rész ne kerüljön közéjük, mert nagyon keserűvé teszi a kész kivonatot. Önts a héjakhoz nagyjából fél bögre vodkát (győződj meg róla hogy minden héjdarabot teljesen elfedjen az alkohol). Ez után helyezd az üveget sötét helyre és hagyd érni 4-8 hétig. Minél tovább hagyod, annál erősebb lesz a kivonat. Heti egy alkalommal óvatosan rázd fel, hogy jobban elkeveredjen. A kész kivonatot szűrd át egy másik tárolóba, és már kész is!
Likőrök
Egy kis gabonaszesszel és sziruppal keverve a citrusfélék héjaiból kiváló likőrők készíthetők.
Teák ízesítése
Ezt talán a legegyszerűbb az összes felhasználási módszer közül: csak dobj néhány héjdarabot kedvenc gyümölcsödből egy bögre teába egy erős ízlöketért.
Forrás: Fotók: Schutterstock