Növények kezelése - A szükséges rossz
Mint említettem, a tárolás, a szállítás sok időt vesz igénybe, a gyümölcsöknél pedig beindulhat a romlási folyamat ezen idő alatt. Hogy ezt megelőzzék, elvégzik a szükséges növényvédelmet – gomba-, és baktériumölő növényvédőszerekkel, vegyszerekkel kezelik a frissen szüretelt, éretlen gyümölcsöket. Ennek két variációja is van, a permetezés, vagy ami rosszabb, de gyakoribb, az oldatban való áztatás.
Az anyag mind a két esetben a gyümölcsök héjára kerül. Azt is elmondtam korábban, hogy párologtatnak a gyümölcsök, ez viszont súlyveszteséget okoz, ami nem jó a kereskedőknek. Erre is kitaláltak valamit: viaszréteggel vonják be a gyümölcsök héját, ezt a módszert a vegyszerekkel együtt alkalmazzák általában.
Mi az, amit használnak kezeléskor?
Az esetek többségében két típusú gombaölőt használnak, az imazilil és a prokloráz hatóanyagúakat – mindkettőre igaz, hogy a gyümölcsök héjának mélyebb rétegeiben is kifejtik hatásukat, vagyis felszívódnak. Az oldathoz még hozzá szoktak adni ortofenil-fenolt (E-231), és tiobendazolt (E-233) – ezek hatnak a baktériumok ellen is. Ezek a szerek engedélyezettek, a kikötés csak annyi, hogy fel kell tüntetni a gyümölcs csomagolásán mindent.
A legnagyobb kérdés – Lebomlanak ezek a szerek?
Több vizsgálat is született már az anyagok lebomlását illetően, az egyik azt igazolta, hogy nyolcvan nap alatt lebomlanak 25 Celsius fokos tárolás során. Viszont a narancs esetében még 115 nap után is ki lehetett mutatni az imazalil tíz százalékát, igaz, levegős körülmények között. Egy másik vizsgálat a citrom esetében azt mutatta ki, hogy még négy hét után is jelen volt az imazalil hatóanyagának közel nyolcvan százaléka, 15 Celsius fokos tárolás mellett.
Abban mindenki egyetért, és a figyelmet is arra hívják fel a szakemberek, hogy a kezelésnél használt vegyületek nagyon lassan bomlanak le (nem véletlen, hiszen az a cél, hogy minél tovább eladható legyen a termék), és még 6-8 hónap múlva is jelen lehet a gyümölcs héjában, elég magas koncentrációban.
Összegzés – Fogyaszthatók-e a citrusfélék héja?
Kísérletek bizonyították, hogy tartós, 10-20 perces áztatásszerű, melegvízben végzett erős dörzsöléses mosással el lehet távolítani az ortofenil-fenolt és a tiobendazolt, mivel ezek a héj felszínén tapadnak meg. Más a helyzet az imazalillal és a proklorázzal, ugyanis ezek felszívódnak mélyebb rétegekben, tehát mosással nem eltávolíthatók – csak a természetes lebomlás a megoldás.
Éppen ezért megállapítható, hogy nem javasolt a citrusfélék héjának fogyasztása, felhasználása. A gyümölcsöt nem érik el a vegyszerek, de mindenképp érdemes fogyasztás előtt megmosnunk azokat, mivel a darabolás során a felszínre tapadt vegyszert és koszt könnyedén rávihetjük a gyümölcs húsára. Ha mindenképpen szeretnétek felhasználni a citrusfélék héját, akkor keressetek bio gyümölcsöket, ezek mentesek a növényvédőszerektől és nem okoznak gondot.
Hasznos volt számodra cikkünk?