A citronella kártevői és betegségei
Erőteljes illata miatt a citronellát kevés kártevő zaklatja – ez teszi olyan kiváló alapanyaggá házi készítésű szúnyogriasztókhoz is! Ezzel szemben van néhány növénybetegség, amikre érdemes odafigyelned, ha citronellát tartasz kertedben vagy otthonodban.
Levélbarnulás
A levélbarnulás egyértelműen problémára utaló jel, azonban sajnos többféle gond is okozhatja. Lehet, hogy citronellád nem kap elég vizet, vagy éppen pont, hogy vízben ül, és gyökerei lassan kirohadnak. A barnuló levelek utalhatnak tápanyaghiányra is, amit trágyázással tudsz ellensúlyozni.
Rozsda
A rozsdásodás szintén barnuló leveleket okoz és lassan elpusztítja a citronella levélzetét. Párás helyeken okoz problémát, ahol a betegséget okozó gombáknak ideálisak a körülmények terjedéshez (általában a levelekre jutó vízzel terjednek). Ha rozsdásodó leveleket látsz, távolítsd el őket minél hamarabb és használj gombaölő szert növényeiden.
Vörös levélfoltok
A vörös levélfoltok apró, beesett hegek formájában jelennek meg a citronella és más fűszerű növények levelein. Mint sok más gombás betegség, általában ez is párás körülmények között alakul ki, amikor a hőmérséklet nappal magas, éjszaka pedig alacsony. Ügyelj a növények szellős elhelyezésére és öntözz mélyen, a növények tövénél, hogy ne jusson víz a levelekre. Ha mégis beüt a baj, használj gombaölőt és távolítsd el a beteg leveleket.
Elhalás
Az elhalás szintén okozhat barnuló leveleket. Ez a gyakori növénybetegség barna foltokat okoz, és a levelek eltávolításával, illetve gombaölő szer alkalmazásával lehet fellépni ellene.
Atkák
A citronella házon belül fogékonyabb a kártevőkre. Ellenőrizd rendszeresen növényeidet, hogy nincsenek-e rajtuk atkák. Ezek ellen házi készítésű rovarirtóval védekezhetsz.
A citronella szüretelése
A citronellát akkor ajánlott leszüretelni, amikor szárai már kellően megvastagodtak. Egyszerűen csak vágd le őket, amikor már legalább fél hüvelyk (kb. 1,7 cm) vastagok, és használd őket frissen főzéshez. Ha pamutvászonba csomagolod, hűtőben több hétig is megőrzi frissességét. Fagyasztóban hónapokig tartható.
Hogyan használható a citronella?
A citronella egy erős aromájú hozzávaló, ezért ajánlott csak óvatosan adagolni levesekbe, sültekhez, teákba és sok másba is. A citronellát evés előtt ajánlott eltávolítani az ételből, de ha szeretnéd benne hagyni, akkor előtte vágd vékony szeletekre, mert kissé kemény lehet.