A búzafűlé neve hallatán az ember jogosan teszi fel a kérdést, hogy vajon kinek és miért juthat eszébe fűlevet inni. Habár neve nem erről árulkodik, a búzafű valójában egy igen ízletes növény, aminek minden egészséges étrendben ott a helye.
A búzafű valójában nem más, mint a közönséges búza, csak éppen fiatal, nem teljesen kifejlett állapotában. Számtalan jótékony hatása mellett mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy nem tartalmaz glutént. Általában léként vagy zöld porrá őrölve, kapszulaként szokás fogyasztani. A búzafű többek között Európa melegebb területein is megtalálható, és gyakran házon belül szokás termeszteni, ahol kifejezetten jól érzi magát (ez jó hír azok számára, akik hűvösebb éghajlatokon szeretnék termeszteni).
A búzafű termesztése házilag
A búzafű termesztése kifejezetten egyszerű – csupán néhány alapvető kellékhez lesz szükséged hozzá. Kövesd az alábbi lépéseket az ültetéstől egészen a szüretelésig!
Amire szükséged lesz
Az ültetéshez természetesen elengedhetetlen egy adag organikus búzafű beszerzése, amikkel biztosítható, hogy a végeredmény tápanyagokban gazdag és egészséges legyen. Ezeket a magvakat mindenképpen organikus, vegyszerektől mentes talajba vesd el. A talaj kapcsán érdemes megjegyezni, hogy jó ötlet kéznél tartani némi organikus trágyát is. A palánták kinevelését egy műanyag palántanevelő tálcában javasolt elvégezni, többek között azért is, mert ezek többször is újrahasználhatók. A palánták öntözését egy pumpás flakonnal ajánlott elvégezni, így érdemes ezt is előkészíteni mielőtt belekezdenél az ültetésbe.
Előcsíráztatás
Szedj össze annyi magot, hogy az egész tálcát teleszórhasd velük, de ügyelj rá, hogy ne legyenek túlzsúfoltak. Egy üveg keverőtálban áztasd be a magokat háromszor annyi vízbe, mint ahány magod van. Végül takard le az üveget és hagyd őket ázni 10 órán keresztül. Ezután még két alkalommal (tehát összesen 3x10 óráig) áztasd a magokat, de ügyel rá, hogy két áztatás között friss vízzel öntsd fel őket, miután az előző vizet leszűrted róluk. Az összesen 30 órányi áztatást követően ellenőrizd, hogy a magvak elkezdtek-e kicsírázni. A következő oldalon folytatom!