Korai vagy késői szezon, lisztes vagy viaszos, vörös vagy fehér burgonya? Ismerd fel a burgonyafajták közötti különbségeket, és válaszd ki az igényeinek legjobban megfelelő burgonyavetési technikát. Most megmutatjuk melyik burgonyát mikor kell elvetni.
Mikor kell burgonyát ültetni?
A különféle burgonyafajták közötti választás bonyolult lehet, mivel több ezerfajta létezik, különböző osztályozásokra, típusokra, formákra, sőt színekre is bontva. Azonban minden burgonyafajtát általában két külön kategóriába sorolnak, nevezetesen a korai és a késői szezonban.
Vannak további alkategóriák, más kifejezésekkel a különböző típusokhoz, sőt, kulináris célú leírásokkal is. Ha már megismerkedtünk a rendelkezésre álló különféle fajtákkal, évről évre élvezhetjük a burgonyatermesztést. A rengeteg különféle lehetőségnek köszönhetően pedig a saját termesztésű gumók világát fedezhetjük fel.
Melyek a főbb burgonyafajták?
Ha a termesztendő burgonya különböző fajtáiról van szó, három fő csoportot különböztetünk meg. Ezek aszerint vannak csoportosítva, hogy mikor kell általában ültetni és begyűjteni. A burgonya ültetésének pontos időpontja a helytől függően változik.
Korai szezonális burgonya
Más néven első korai burgonya az első burgonya, amelyet ebben az évben elültetünk, és az első, amely készen áll a betakarításra. Gyakran nevezhetjük újburgonyának is, kora tavasszal ültetik, majd nyár elején szüretelik. Ezek az elsők az éves burgonyabetakarítások közül, és az ültetés után 10-12 hétig tartanak. Az ajánlott első korai fajták közé tartozik a Rio Grande Russet vagy a Rocket.
Középszezon burgonya
Ezt másodkorainak is nevezik. Nagyon hasonlít a korai szezonális burgonyához, és csak néhány héttel később ültetik el. Körülbelül 13 hétig tart a betakarítás. A korai és a középszezoni burgonyát általában a korai betakarítás érdekében használják. A burgonya csírázása egy egyszerű eljárás a vetőburgonya korábbi csíráztatására beltéren, amikor a külső talaj még nem elég meleg az ültetéshez. A szezon közepén ajánlott fajták közé tartozik a Yukon Gold és a Red Pontiac.
Későszezoni burgonya
A főtermesztésű burgonyának is nevezik, ennek hosszabb a tenyészideje, így nagyobb burgonya és nagyobb termés érhető el. Ezeket a fajtákat tavasz végén ültetik el, és hagyományosan nyár végén és ősszel készen állnak a betakarításra. Az ajánlott későszezoni fajták közé tartozik a Kennebec, a Maris Piper és a Russet Burbank.
Késői szezonban vagy a főtermésű burgonya jobban tárolódik és tovább tart, mint a korai fajták. A burgonya hatékony tárolásának ismerete azt jelenti, hogy a lehető legtöbb ideig élvezhetjük ki a saját termesztésű burgonyát. Az újburgonyával ellentétben a főnövények jó méretűre duzzadnak. Addig maradnak a talajban, amíg a bőrük megköt, ekkor betakarítjuk, és tároljuk őket az őszi, téli és kora tavaszi használatra.
Amikor a szezonra tervezzük a zöldségtermesztést, vegyük figyelembe a burgonya betakarításának időpontját fajtánként. A korai és késői szezonban termő fajták kombinálásával a lehető leghosszabb burgonyaszezon érhető el, kora nyártól késő őszig.
A 7 különböző burgonyakategória
A több ezer termeszthető burgonyafajta között több olyan kategória is van, amelybe minden burgonya beleillik. Hét különböző típus létezik, amelyek méretük, alakjuk, héjuk és húsuk szerint alakul. A méret és az alak kulcsfontosságú tényezők lehetnek, amelyeket figyelembe kell venni, például ha van egy kis veteményeskerted, és burgonyát kell tartályban vagy zacskóban termeszteni.
Rozsdaszín: Közepestől nagy, hosszúkás burgonya hálós bőrrel és fehér hússal.
Piros: Piros héjú, ropogós fehér húsú kis burgonya. Kerek alakúak, vékony bőrrel.
Fehér: Kis és közepes méretű kerek burgonya szeplős bőrrel és fehér hússal.
Sárga: Hosszúkás burgonya világos arany héjú és sárga húsú.
Lila: Közepes méretű, hosszúkás burgonya kék-lila héjjal és kék húsú.
Aprók: Kis ujj alakú, hosszúkás burgonya, amely 2-4 hüvelyk hosszú és 1 hüvelyk átmérőjű. Több színben is kapható - fehér, lila, piros vagy sárga - és vékony héjúak, így hámozatlanul is főzhető.
Petite: Bármilyen színű kis, márvány méretű újburgonyának adott név.
Vannak más megkülönböztető jellemzők is, amelyeket gyakran látni a kulináris célú burgonya leírásában. A burgonyafajták leírása szerint lisztes vagy viaszos.
Ebben az esetben a viaszos burgonya megtartja formáját és szilárd, míg a lisztes, gyakran keményítőnek is nevezett burgonya főzés közben puhává válik. Ez teszi őket alkalmasabbá a különböző célokra a konyhában.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.