Burgonya tárolása - Fagyaszd le burgonyáidat
Ha nincs pincéd, vagy más helyed, ahol sokáig tárolhatnád burgonyáidat, akkor egy másik megoldás lefagyasztani őket. A fagyasztás hátránya, hogy kiolvasztáskor a krumplik megpuhulnak majd, de ha olyan ételekhez használod fel, amikhez nincs szükség kemény krumplira (pl. püréhez), akkor ezt észre sem veszed majd. Ehhez előbb blansolnod kell burgonyáidat: vágd fel őket darabokra, majd helyezd őket forró vízbe.
Hagyd 3 percig forrni őket, majd ez után vedd ki és nyomd őket jeges vízbe. Miután lehűltek, helyezd őket fagyasztó tasakokba. A blansolás segít, hogy burgonyáid a lehető legjobban megőrizzék textúrájukat és színüket.
Burgonya tárolása - Hagyd őket a talajban
Amennyiben olyan helyen élsz, ahol télen nem fagy meg a kerti talaj, akkor nem is muszáj felásnod burgonyáidat a talajból, amíg nincs szükséged rájuk. Folyamatosan figyeld persze a talaj hőmérsékletét és nedvességtartalmát is (az utóbbi fontosabb). Burgonyáidat egy hidegággyal vagy egy fóliaalagúttal is körülveheted, hogy megvédd őket a víztől. Ezzel a megoldással szinte bármeddig a talajban hagyhatod burgonyáidat.
Burgonya tárolása - Szárítsd ki őket
A burgonyákat ki is száríthatod. Ehhez csak egy sima, bolti gyümölcsszárítóra vagy –aszalóra van szükséged. Vágd fel burgonyáidat vékony darabokra, majd helyezd őket a készülékbe legalább 6 órára (vagy amíg teljesen ropogósra nem száradnak). Ezután kerüljenek légmentesen zárható tárolóba, ahol aztán lényegében bármeddig felhasználhatók maradnak.
Burgonyák tárolása télire szárítással
A fenti tippek sokat segítenek majd, hogy burgonyáidat hatékonyan és hosszú időre tartósíthasd. Habár az eddig leírt tanácsok mind otthon termesztet, mind a bolti krumplikra érvényesek, a házi burgonyák tartósítása előtt egy extra lépésre lesz majd szükséged – a szárításra. Ezt a bolti terményekkel általában már az előtt elvégzik, hogy a boltokba kerülnének.
Miután betakarítottad őket, terítsd szét frissen felásott burgonyáidat a napon, és hagyd, hogy legalább egy napot száradjanak ott. A burgonyáknak nincs szükségük olyan hosszú szárításra, mint sok más terménynek, de legalább egy napig kell, hogy száradjanak. Ez segít majd, hogy a hosszútávú tárolás során ellenállóbbak legyenek.