Bodzaszörp akáccal és citromfűvel: mostantól mindig így fogod csinálni!

Ha unod a hagyományos bodzaszörpöt, itt az ideje valami újnak! Ez a recept akáccal és citromfűvel gazdagított bodzaszörp frissítő ízt kölcsönöz, melynek ellenállhatatlanul finom aromája garantáltan lenyűgözi majd az ízlelőbimbóidat.

bodzaszörp recept

Miért éppen akácvirág és citromfű?

Az akácvirág gyengéd, édes illata tökéletesen harmonizál a bodza markáns, frissítő jellegével. Az akác virágzata, mely májustól júniusig szedhető, nemcsak szép látványt nyújt, hanem antioxidánsokban is gazdag, így hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. A citromfű egy aromás gyógynövény, amely nyugtató hatásáról ismert, így a bodzaszörphöz adva nem csupán frissességet visz, hanem ellazító hatással is bír.

Tippek a bodzavirág gyűjtéshez

•    Gyűjts tiszta helyről, távol a forgalmas utaktól.
•    Eső után ne gyűjts, mert a virágokból kiverődhet a pollen.
•    Használj ollót a virágok leszedéséhez, hogy a növények ne sérüljenek.
•    Csak teljesen kinyílt virágfejeket szedd.
•    Egy tenyérnyi virágfejméretből 20 fej is elegendő lehet.

Hozzávalók a bodzaszörphöz (2 db 750 ml-es üveghez)

•    1 kg cukor
•    1 liter víz
•    30 fej bodza
•    10-12 fej akácvirág (opcionális, a recept eredeti verziójához nem tartozik)
•    1 nagy marék friss citromfű
•    1 db citrom
•    1 teáskanál citromsav
•    1/2 teáskanál nátrium-benzoát (tartósításhoz, opcionális)

Elkészítés:

A cukrot öntsük az 1 liter vízbe, és forraljuk fel. Amint a cukor teljesen feloldódik, vegyük le a tűzről, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.  A bodza- és akácvirágokat óvatosan szedjük le a száraikról. A citromfüvet mossuk meg, és vágjuk apróra. A citromot karikázzuk fel. Az előzőleg elkészített szirupot öntsük egy nagyobb, tiszta műanyag tálba vagy edénybe. Adjuk hozzá a bodzavirágokat, az akácvirágokat, a citromfű darabokat, és a felkarikázott citromot. Lefedve helyezzük hűvös helyre, például a hűtőbe.

Hagyjuk az italt érlelődni 3-4 napig. Az első napon távolítsuk el a citromkarikákat, hogy az ízük ne legyen túl domináns. Az érlelési idő letelte után szűrjük át a szörpöt egy tiszta textilen keresztül, hogy eltávolítsuk a virágokat és egyéb szilárd részeket. Ezután forraljuk fel újra a szörpöt.
Forrás után adjuk hozzá a citromsavat, és ha tartósítani szeretnénk, a nátrium-benzoátot is. Keverjük jól össze, hogy minden feloldódjon.

Ha hagyományos módon, csak cukorral és citromsavval készül a szörp, és steril körülmények között, azaz alaposan tisztított üvegekbe töltve kerül tárolásra, hűvös és sötét helyen általában 2-3 hónapig eláll.

A forró szörpöt töltsük sterilizált üvegekbe. Zárjuk le őket, és hagyjuk állni egy napig dunsztolt körülmények között, hogy a tartósítás befejeződjön. A bodzaszörpöt hűtve, jégkockákkal és friss citromszeletekkel kínáljuk. Tökéletes frissítő a meleg nyári napokon.