Ha unod a hagyományos bodzaszörpöt, itt az ideje valami újnak! Ez a recept akáccal és citromfűvel gazdagított bodzaszörp frissítő ízt kölcsönöz, melynek ellenállhatatlanul finom aromája garantáltan lenyűgözi majd az ízlelőbimbóidat.
Miért éppen akácvirág és citromfű?
Az akácvirág gyengéd, édes illata tökéletesen harmonizál a bodza markáns, frissítő jellegével. Az akác virágzata, mely májustól júniusig szedhető, nemcsak szép látványt nyújt, hanem antioxidánsokban is gazdag, így hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. A citromfű egy aromás gyógynövény, amely nyugtató hatásáról ismert, így a bodzaszörphöz adva nem csupán frissességet visz, hanem ellazító hatással is bír.
Tippek a bodzavirág gyűjtéshez
• Gyűjts tiszta helyről, távol a forgalmas utaktól.
• Eső után ne gyűjts, mert a virágokból kiverődhet a pollen.
• Használj ollót a virágok leszedéséhez, hogy a növények ne sérüljenek.
• Csak teljesen kinyílt virágfejeket szedd.
• Egy tenyérnyi virágfejméretből 20 fej is elegendő lehet.
Hozzávalók a bodzaszörphöz (2 db 750 ml-es üveghez)
• 1 kg cukor
• 30 fej bodza
• 10-12 fej akácvirág (opcionális, a recept eredeti verziójához nem tartozik)
• 1 nagy marék friss citromfű
• 1 db citrom
• 1 teáskanál citromsav
• 1/2 teáskanál nátrium-benzoát (tartósításhoz, opcionális)
Elkészítés:
A cukrot öntsük az 1 liter vízbe, és forraljuk fel. Amint a cukor teljesen feloldódik, vegyük le a tűzről, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A bodza- és akácvirágokat óvatosan szedjük le a száraikról. A citromfüvet mossuk meg, és vágjuk apróra. A citromot karikázzuk fel. Az előzőleg elkészített szirupot öntsük egy nagyobb, tiszta műanyag tálba vagy edénybe. Adjuk hozzá a bodzavirágokat, az akácvirágokat, a citromfű darabokat, és a felkarikázott citromot. Lefedve helyezzük hűvös helyre, például a hűtőbe.
Hagyjuk az italt érlelődni 3-4 napig. Az első napon távolítsuk el a citromkarikákat, hogy az ízük ne legyen túl domináns. Az érlelési idő letelte után szűrjük át a szörpöt egy tiszta textilen keresztül, hogy eltávolítsuk a virágokat és egyéb szilárd részeket. Ezután forraljuk fel újra a szörpöt.
Forrás után adjuk hozzá a citromsavat, és ha tartósítani szeretnénk, a nátrium-benzoátot is. Keverjük jól össze, hogy minden feloldódjon.
Ha hagyományos módon, csak cukorral és citromsavval készül a szörp, és steril körülmények között, azaz alaposan tisztított üvegekbe töltve kerül tárolásra, hűvös és sötét helyen általában 2-3 hónapig eláll.
A forró szörpöt töltsük sterilizált üvegekbe. Zárjuk le őket, és hagyjuk állni egy napig dunsztolt körülmények között, hogy a tartósítás befejeződjön. A bodzaszörpöt hűtve, jégkockákkal és friss citromszeletekkel kínáljuk. Tökéletes frissítő a meleg nyári napokon.