Az Európai Unióban mézhiány van, ami a hazai felvásárlási árak korábban példátlan emelkedését okozta. A hazai méz termékpálya szereplői jól reagáltak a lehetőségekre: a 80%-os exporthányadú méztermelés export árbevétele két év alatt közel kétszeresére nőtt.
Az Európai Unióban mézhiány van, ami a hazai felvásárlási árak korábban példátlan emelkedését okozta. A hazai méz termékpálya szereplői jól reagáltak a lehetőségekre: a 80%-os exporthányadú méztermelés export árbevétele két év alatt közel kétszeresére nőtt.
A konjunktúra pillanatnyi szerencse, ennek kihasználása pedig évtizedek munkájának gyümölcse. Megszerzett pozíciónk stabilizálása a jövő kihívása. E kihívásnak való megfelelés értelmezésére szántam cikkemet.
A következtetések levonása előtt rögzítsünk néhány fontos tényt:
- A méz az édesítő szerek piacán mindössze néhány százalékkal részesedik. A méz közismert kiváló tulajdonságai alapján megállapítható, hogy a jelenlegi konjunktúrától függetlenül a méztermelés növelésének nem piaci, hanem hatékonysági (ár) korlátja van.
- A méhészkedés haszna bizonyítottan 80%-ban a termesztett növények megporzásán keresztül realizálódik. Ha a méheknek az ökoszisztémában betöltött szerepét is figyelembe vesszük, akkor a méhész árbevételében az általa végzett munka eredményének alig több mint 10%-a jelenik meg.
A méhészet fejlesztésének támogatása tehát mind a piaci, mind a társadalmi szempontok alapján célszerű. Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk olyan új helyzetet teremt, amely lehetővé teszi a méhészeti fejlesztések komplex, talán modellértékű értelmezését.
Jellemezzük méhészetünket:
- a méhészkedésünk jellemzően egyedi technikával és technológiával folyik, a termelékenység alacsony,
- a hozamok alacsonyak (kb. 20 kg/méhcsalád), a költségek magasak, a hatékonyság nem kielégítő,
- természeti adottságaink következtében a méhcsaládok tavaszi fejlesztésének munkacsúcsa időben átfedi a termelési munkacsúcsot (a méhek 10 nap alatt tavasszal gyűjtik be az éves méztermelés felét), ezzel tartós munkaszervezési hátrányba kerültünk versenytársainkkal szemben,
- a termelés az ősi legeltetéses, külterjes állattartási módnak felel meg, ami nehezen egyeztethető össze korunk életmódjával,
- a méhsűrűség tekintetében a világon a másodikok vagyunk,
- a méhek szeretete a méhészek körében erős, a szakmai kapcsolatok kiválóak, ami ebben az ősi szakmában óriási szellemi tőke felhalmozódását eredményezte.
Az árutermelő, különösen pedig a főállású méhészkedésnek ebben a feltételrendszerben nincs jövője (nem véletlen, hogy az Európai Unió az intenzív támogatás ellenére is csak 50%-ban önellátó mézből), viszont a lehetőség jelenleg adott arra, hogy egy kutatás-fejlesztésre alapozott erőteljes innovációval egy nagyon vonzó méhészeti jövőkép alakuljon ki.
Az innováció fő irányai az alábbiak lehetnek:
Minőségfejlesztés:
- hagyományosan jó minőségű termékeik mind szélesebb köre a bio minőséget közelítve garantáltan szermaradvány mentessé tehető,
- kiváló minőségű fajtamézeink biztosította lehetőségeinket kihasználva differenciált termékkínálatot alakíthatunk ki, és élhetünk az eredetvédelem kínálta lehetőséggel,
- csúcsminőségű, a méhek által a kaptárban késztermékként előállított, a gyógyszertári követelményeknek is megfelelő lépes méz termékcsalád fejleszthető.
Hatékonyság növelése:
- a folyamatban levő fejlesztések valószínűsítenek egy tízszeres termelékenység növelési lehetőséget,
- a hozamok növelésében az agrár környezetvédelmi alapprogramban támogatott termesztett méhlegelők és az erdőtelepítések adnak okot a bizakodásra,
- a régóta napirenden levő termékfeldolgozás eredményei is lassan beérnek, ami hatékonyságnövelő tényező,
- a termékpálya szereplői közötti információáramlás fejlesztése egyre sürgetőbb tényezővé válik.
A fenti hagyományos értelmezésű fejlesztések mellett egyre jelentősebb lesz a komplex rendszerekben való gondolkodás, melynek alapja az, hogy olyan rendszerek hozhatók létre, melyek a természeti erőforrásokat nem fogyasztják, hanem növelik, környezeti terhelést nem jelentenek. A komplex rendszerek gazdasági racionalitása azon alapszik, hogy ugyanazzal a ráfordítással több funkció teljesítése is megtörténhet, ezáltal a fajlagos költségek az egyfunkciós rendszerekhez képest csökken. A mezőgazdaságban elkerülhetetlen szerkezetváltásba pedig úgy tudnak beilleszkedni, hogy alternatív és megfelelő színvonalú jövedelmet biztosítanak, továbbá a hagyományos termelési kultúrára építenek, így a vidéki életmód sem sérül. Ezáltal a méhészet mind a természeti, mind a társadalmi környezetére építő módon hat vissza.
A felsorolt biztató lehetőségekkel kapcsolatban „mindössze” a finanszírozás kérdése maradt nyitva. Az állam mindenütt nagy befolyással van az innovációs magatartásra. Ennek jelenleg különös aktualitása van:
- a jó konjunktúrában képződnek források a méhészeknél, így kedvező a fogadókészség,
- az Európai Uniós csatlakozásunk elősegítése érdekében ezekre a célokra vannak pályázati lehetőségek,
- a szükségszerűen jelentkező dekonjunktúra idejére a szakma jelentős része felkészülhet a megújulásra, sőt meg is újulhat, így jó esélyünk lenne (egyetlen esélyünk lenne) a megszerzett pozíciónk megőrzésére, sőt erősítésére.
Remélem, hogy az ősi szakma és a kutatás-fejlesztésre alapozott innováció összeegyeztetése nem okoz problémát, és a méhészet megújításának ez az útja támogatókra talál.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.